Sundhedssektor vil undtages for EU-krav

REGULERING: Danske læger, tandlæger og apotekere advarer om, at nyt EU-forslag vil kunne skade patienter i Danmark.

Apotekerne er én af de sundhedssektorer, som gerne vil undtages fra nye EU-regler.
Apotekerne er én af de sundhedssektorer, som gerne vil undtages fra nye EU-regler.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Man begynder at sige, at sundhedsfagene reelt bare er servicefag, og det synes jeg ikke, de er, for der er et stort patienthensyn at tage. Og tro mig. Vi inden for sundhedsprofessioner ved godt, hvad der sker, hvis man overlader det til de rene markedskræfter.

Freddie Sloth-Lisbjerg
Formand for Tandlægeforeningen

BRUXELLES: Et forsøg på at fjerne urimelige adgangskrav til forskellige erhverv har fået danske praktiserende læger, tandlæger og apotekere op af stolene.

Målet for deres vrede er et nyt EU-direktiv, der vil indføre såkaldte proportionalitetstests, når der vedtages nye love, der begrænser adgangen til eller udøvelsen af et erhverv. Disse tests skal sikre, at nye love ikke skaber unødvendige barrierer, som ikke kan begrundes.

Hidtil har sundhedstjenester været undtaget for EU’s forsøg på at lette adgangen til regulerede serviceerhverv, der kan være alt fra ejendomsmæglere til turistguides.

Dokumentation

EU-Kommissionen fremsatte 10. januar et forslag om at forpligte myndighederne til at udføre proportionalitetstest, når de regulerer adgangen til bestemte erhverv.

Det sker, fordi der i dag er masser af nationale særregler inden for særligt tjenesteydelser, som gør det svært at komme ind på disse markeder. En proportionalitetstest skal forhindre, at der stilles krav, som ikke er baseret i for eksempel uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer.

Direktivet indfører et krav om, at regler skal være proportionelle og begrundede i tvingende almene hensyn. Desuden skal der være en høringsforpligtelse, så eventuelle indvendinger kan komme frem i lyset.

Der er i dag stramme regler for at få lov til at yde sundhedstjenester i Danmark. Adgangen til at drive apoteker eller etablere læge- eller tandlægepraksis er fastlagt af myndighederne.


0:000:00