Svensk EU-minister: Britisk exit truer EU-solidariteten

INTERVIEW: Sverige skal lægge flere kræfter i diskussionen af fremtiden for EU, og landets nye EU-minister, Ann Linde, får en stor rolle i dette arbejde. Først handler det om at vurdere effekterne af den britiske EU-folkeafstemning om en måned.

Ann Linde er ny EU-minister i Sverige. En post, som statsminister Stefan Löfven ellers havde fravalgt i sin regering.
Ann Linde er ny EU-minister i Sverige. En post, som statsminister Stefan Löfven ellers havde fravalgt i sin regering.Foto: Scanpix / TT

Jeg tror, det er absolut nødvendigt at starte en diskussion af EU's fremtid.

Ann Linde
Svensk EU-minister (S)
Fakta
Ann Linde (S) 
Svensk EU- og handelsminister. 
Indtil for nylig statssekretær hos indenrigsminister Anders Ygeman i det svenske justitsministerium. Har længe arbejdet med internationale spørgsmål og EU i partiet og i de tidligere S-regeringer. Født 1961.

Den britiske folkeafstemning er et resultat af debatten om magtfordeling, der er opstået i EU i de seneste år. Lidt forenklet kan man sige, at det handler om, hvilke beslutninger der skal træffes på EU-plan, og hvilke der skal træffes af medlemslandene selv.

Hvis briterne trækker sig ud af EU, et såkaldt Brexit, har det stor betydning både i EU og i Sverige, vurderer Ann Linde (S), der i sidste uge blev udnævnt til EU-minister i statsminister Stefan Löfvens socialdemokratisk ledede regering.

Uanset udfaldet af folkeafstemningen 23. juni er medlemslandene nødt til at besvare spørgsmålet om EU's rolle fremover. Spørgsmålet er så, hvordan Sverige skal bidrage til denne diskussion.

0:000:00