Tænketank: Flere folketingspolitikere skal arbejde med EU

INTERVIEW: Folketinget bør selv tage teten og kaste sig tidligere ind i behandlingen af EU-sager frem for at vente på regeringen, foreslår tænketank.

Mens Folketingets åbning kan trække fulde sale på Christiansborg, er der ofte kun et fåtal af politikerne, der deltager i behandlingen af EU-sager.
Mens Folketingets åbning kan trække fulde sale på Christiansborg, er der ofte kun et fåtal af politikerne, der deltager i behandlingen af EU-sager.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Michael Hjøllund

De 179 medlemmer af Folketinget har i for høj grad overladt førersædet i Danmarks EU-politik til regeringen. Og den danske beslutningsproces er ikke gearet til EU’s lovmølle anno 2016.

Det er en meget god tanke, at man skal have skabt en holdningsændring, men indtil videre, har det ikke givet særlig meget resultat.

Rebecca Wolffberg
Analytiker ved Tænketanken Europa

Sådan lyder det fra Tænketanken Europa, der foreslår en ny indretning af Folketingets EU-arbejde.

Fakta
Europaudvalgets funktion
Ministre får mandat af Europaudvalget. Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg. Det betyder, at ministeren forelægger sine sager for Europaudvalget og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I Europaudvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. I praksis godkendes ministerens forhandlingsoplæg ved, at Europaudvalgets formand konstaterer, at der ikke er et flertal imod ministerens holdning til et givent forslag. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Kontrol med regeringens EU-politik 

Den parlamentariske kontrol med regeringens EU-politik er særligt vigtig i Danmark, fordi vi traditionelt har mindretalsregeringer. Med Europaudvalgets mandater sikrer man løbende, at et flertal af Folketingets medlemmer står bag regeringens EU-politik.

Kilde: www.ft.dk

Det indebærer en ordfører-ordning inspireret af arbejdet i Europa-Parlamentet, mere EU-arbejde i fagudvalgene og flere høringer. 

Dokumentation

Fem forslag til mere EU-engagement i Folketinget

-       Tidligere behandling af udvalgte EU-sager med udgangspunkt i EU-Kommissionens årlige arbejdsprogram

-       Fagudvalgsmedlemmerne som ordfører på særligt udvalgte sager.

-       Øget inddragelse af samfundsinteressenter på særligt vigtige sager gennem åbne høringer,

-       Danske medlemmer af Europa-Parlamentet skal inddrages mere i Folketingets arbejde end de bliver i dag

-       Folketinget skal kunne udtage sager til mandatafgivelse, hvor regeringen ikke har vurderet, at et mandat er nødvendigt. 

Kilde: "Sådan styrkes Folketingets engagement i EU", Tænketanken Europa.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00