Tænketank udfordrer EU-lederes Brexit-krav

INTERVIEW: En Brexit-aftale, der begrænser den frie bevægelighed for arbejdstagere, men holder briterne i det indre marked, er ”fuldstændig acceptabel” ud fra en økonomisk betragtning. Sådan lyder det fra Bruxelles-tænketanken Bruegel.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker er en af de EU-bosser, der har afvist, at briterne kan fastholde adgang til det indre marked og samtidig begrænse den frie bevægelighed for arbejdstagere.
EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker er en af de EU-bosser, der har afvist, at briterne kan fastholde adgang til det indre marked og samtidig begrænse den frie bevægelighed for arbejdstagere.Foto: Frederick Florins/Scanpix
Michael Hjøllund

Der vil måske være et eller to EU-lande, der mener, at arbejdskraftens frie bevægelighed er så vigtig en sag, at man vil opgive sit medlemskab for at få samme status som Storbritannien. Men det ville fortsat være et meget stort skridt at tage.

André Sapir
Senior Fellow ved tænketanken Bruegel
Fakta
Andre Sapir er Senior Fellow ved tænketanken Bruegel.

Han er professor i økonomi ved Université Libre De Bruxelles og tidligere økonomisk rådgiver for EU-Kommissionen. 

Kilde: bruegel.org

BRUXELLES: Briternes centrale krav under de kommende exit-forhandlinger med EU er at genoprette ”kontrol” med antallet af EU-borgere, der kommer ind i Storbritannien. Og det ønske er slet ikke så umuligt at imødekomme, som mange EU-ledere gør det til.

Sådan lyder det fra den Bruxelles-baserede tænketank Bruegel.

Her har fem økonomer og EU-eksperter skitseret en model for, hvordan et muligt nyt forhold mellem EU og Storbritannien kunne se ud. Og i deres forslag går en begrænsning af den frie bevægelighed for arbejdskraft hånd i hånd med fortsat britisk adgang til EU's indre marked.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00