Analyse: Angreb på Bruxelles er angreb på EU

ANALYSE: Med tirsdagens terrorangreb er EU’s politiske hjertekammer for første gang under direkte angreb fra terrorister.

Redningsfolk tager sig af sårede ude foran metrostationen Maalbeek, der ligger nær EU-hovedkvarteret i Bruxelles.
Redningsfolk tager sig af sårede ude foran metrostationen Maalbeek, der ligger nær EU-hovedkvarteret i Bruxelles.Foto: Marija Ivoninaite/Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Da eksplosioner tirsdag morgen rystede først Bruxelles Lufthavn og senere EU-hovedkvarteret, røg den sidste illusion om, at Unionens politiske centrum kunne holde sig uden for den kamp mod terror, der lige nu foregår i dens hjemby, Bruxelles.

Den togvogn, som formodes sprængt i luften ved metrostationen Maalbeek midt i morgenmyldretiden, bevægede sig under Rue de la Loi, hvor både EU-Kommissionen og Ministerrådet ligger. Det er her, folk skal stå af for at komme til Europa-Parlamentet få hundrede meter væk. Det er i hjertet af det europæiske lobbylandskab og et stenkast fra det internationale pressecenter, hvor medier fra hele verden, herunder Altinget, har kontorer.

Det er symbolsk så tæt, man overhovedet kan komme på at ramme EU-institutionerne, uden rent fysisk at have bevæget sig ind i dem.

Ændret trusselsbillede
Nu er det arnested for en frygtelig katastrofe med i skrivende stund mindst 15 døde og over 50 sårede. Regnskabet for Bruxelles Lufthavn, om noget et andet af byens internationale knudepunkter, er endnu mere blodigt.

Selv om vi i EU-hovedkvarteret for længst har vænnet os til det normale i, at der står militærkøretøjer parkeret på gadehjørner og tungt bevæbnet militærpersonel ved alle indgange til EU-bygninger, ambassader med mere, har vi været bemærkelsesværdigt undtaget for de efterhånden mange hændelser, der har rystet vores adoptivby i løbet af det sidste års tid.

Der har været forhøjet terrorberedskab – ja. Men EU-institutionerne har gjort en dyd ud af at gøre klart, at de ikke har været en særlig del af det trusselsbillede, som har været tegnet af Bruxelles.

Hverken i forbindelse med optrevlingen af terrorcellen i den lille by Verviers i januar sidste år, som havde de belgiske politimyndigheder og de nationale domstole på sigtekornet. Eller da hele Bruxelles gik i flere dages lockdown i november sidste år i kølvandet på terrorangrebene i Paris, der kostede 130 menneskeliv.

Indskrevet på terrorens landkort
Sidste uges menneskejagt på en af hovedmændene involveret i Paris-attentatet, Salah Abdeslam, der resulterede i hans anholdelse i fredags, skete kun få kilometer fra EU-hovedkvarteret.

Også det foregik uden den store indflydelse på hverdagen blandt eurokraterne, på trods af at han blev fanget midt under et topmøde, hvor EU’s 28 stats- og regeringschefer sad samlet i EU’s Ministerråd på selv samme Rue de la Loi, som i dag er et kaos af sirener, ambulancer og tilskadekomne.

Det er slut nu, hvor det absolutte centrum af EU-systemet er blevet indskrevet på terrorens landkort.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00