Theresa May udskriver lynvalg i Storbritannien

LYNVALG: Storbritanniens premierminister, Theresa May, har annonceret at briterne skal til stemmeurnerne 8. juni.

Om mindre end to måneder skal briterne stemme om, hvem der skal være Storbritanniens premierminister.

Det har premierminister Theresa May tirsdag annonceret ved et pressemøde foran sin embedsbolig i Downing Street 10.

”Vi har brug for et valg, og det har vi brug for nu. Jeg har konkluderet, at den eneste måde at garantere sikkerhed i årene, der kommer, er at udskrive valg,” siger Theresa May.

Den pludselige og overraskende valgudskrivelse skyldes ifølge premierministeren, at det britiske parlamentet er splittet, når det gælder aftalen om Storbritanniens udmeldelse af EU.

Tidligere har Theresa May udtalt, at hun ikke vil udskrive valg i utide, altså før 2020. Og hun understreger tirsdag, at hun nu gør det modvilligt.

Uenighed om Brexit-plan
Briterne stemte sig i sommer ud af EU, og i slutningen af marts udløste Theresa May EU's artikel 50, der officielt iværksatte udmeldelsesprocessen.

Den britiske regerings plan for Brexit er de andre partier er imod, siger Theresa May. Labour, Liberaldemokraterne og de Konservative er uenige om retningen for Storbritannien, fortæller Theresa May.

”Der burde være enighed i Westminster, men det er der ikke,” siger Theresa May.

Premierministeren har ikke beføjelse til alene at udskrive tidligt valg, og valgudskrivelsen skal derfor stemmes igennem parlamentet. Det vil hun forsøge onsdag. I de seneste meningsmålinger fører de Konservative komfortabelt.

2017 byder ikke kun på parlamentsvalg i Storbritannien. I Holland var der valg i marts, mens franskmændene på søndag skal i stemmeboksen, når første runde af det franske parlamentsvalg afholdes. Og til september er det tyskernes tur til at stemme, når de skal beslutte, om Angela Merkel skal fortsætte som tysk forbundskansler, eller om befolkningen hellere vil have socialdemokraten Martin Schulz.

Forrige artikel Det sker i EU: Løkke til minitopmøde om Brexit Det sker i EU: Løkke til minitopmøde om Brexit Næste artikel Løkke: Små og mellemstore lande skal fylde mere i EU Løkke: Små og mellemstore lande skal fylde mere i EU