Helle Thorning-Schmidt
Under afslutningsdebatten understregede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at forslaget om en europæisk patentdomstol bør afgøres i Folketinget. (Foto: Socialdemokraterne)

Thorning: Krisen ændrer EU

29. maj 2013 kl. 11:05
DOKUMENTATION: Eurolandene rykker tættere sammen, og det udfordrer Danmarks placering i EU, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt. Læs EU-delen af statsministerens tale til Folketingets afslutningsdebat her.
| Flere
Det talte ord gælder

Europa skal også videre.

Og vi er på vej. Der er større ro på de finansielle markeder. Der er bedre styr på budgetterne. Men væksten i EU er stadig for lav og arbejdsløsheden for høj - især alt for høj blandt de unge.

Derfor skal vi fortsætte med at forandre vores lande og styrke konkurrenceevnen. Og de mange beslutninger, der allerede er truffet i EU, skal føres ud i livet i alle landene.

En af de vigtige beslutninger, som vi skal gennemføre i Danmark, er det fælles patent. Det vil betyde, at en virksomhed kun skal registrere sin opfindelse ét sted i stedet for i hvert enkelt EU-land.

Det er kernen i det europæiske samarbejde. Vi finder fælles løsninger, der gør livet lettere for vores virksomheder og sikrer flere arbejdspladser.

Regeringen vil i næste folketingsår fremsætte lovforslag om dansk deltagelse i det fælles europæiske patent. Den beslutning - med alle de tekniske spørgsmål, den indebærer - bør vi kunne træffe her i Folketinget.

Endnu en vigtig beslutning i EU er det nye budget. EU's udgifter skal afspejle den nye økonomiske virkelighed.

Og jeg er meget tilfreds med, at Danmark endelig har opnået en rimelig rabat i budgettet. Vi slipper hvert år 1 milliard kroner billigere. De penge har vi god brug for herhjemme.

EU har også besluttet at sætte ind over for skattely. Vi skal gøre noget ved den bankhemmelighed, som skærmer for, at virksomheder og personer betaler det, de skal. Og vi skal lukke de huller, som multinationale selskaber udnytter til at slippe for at betale skat.

Krisen har på flere måder ændret EU. Eurolandene rykker tættere sammen. Det er helt naturligt, men det udfordrer Danmarks placering i det europæiske samarbejde.

Vi har brug for en ny europapolitisk aftale, som supplerer aftalen fra 2008. Og som afspejler den nye tid. Regeringens udgangspunkt er klart: EU skal fortsat være et stærkt og forpligtende fællesskab med Danmark så tæt på kernen af samarbejdet som muligt.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK