Debat

Til kamp mod de farlige sprøjtegifte

DEBAT: Da vi køber en del udenlandsk frugt og grønt, får vi i Danmark også en del sundhedsskadelige gifte indenbords. Løsningen er at intensivere kampen for at få flere gifte forbudt og nedsætte grænseværdierne for reststoffer.
Christel Schaldemose
Christel SchaldemoseFoto: www.christels.dk
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Køb dansk frugt og grønt. Eller køb økologisk. Det råd giver jeg altid folk. Men i weekenden skrev Politiken om en ny undersøgelse fra SDU, som gør mit råd endnu mere aktuelt. Desværre.

Insektgifte kan spores i danske børns urin. Endda i højere koncentrationer end amerikanske børns.

Udenlandske sprøjtegifte fundet i danske børns urin
Uden på nogen måde at overfortolke resultaterne, så er der grund til bekymring. Det er nervegifte, vi taler om, og de påvirker intelligensen. Vores børn bliver altså mindre intelligente end de børn, der ikke udsættes for giftene.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Flere af stofferne - men ikke alle - er forbudt i Danmark. Men fordi vi faktisk køber en del udenlandsk frugt og grønt, så får vi danskere også en del af giftene indenbords. Jeg er dybt bekymret over udviklingen. Det er meget svært at få fjernet stofferne i EU. Både kemi-industrien og landbruget kæmper imod.

Det er selvfølgelig ikke overraskende, men det skræmmer mig, at det er så vanskeligt at få justeret de tilladte grænseværdier. EU's agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, burde gå i forvejen og sætte langt lavere grænseværdier for giftrester. De bør forbyde flere. Og alternativer skal ikke godkendes, før det er dokumenteret, at de ikke er farlige. Men det sker bare ikke.

EU's agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, burde gå i forvejen og sætte langt lavere grænseværdier for giftrester. De bør forbyde flere. Og alternativer skal ikke godkendes, før det er dokumenteret, at de ikke er farlige.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Kampen bør intensiveres
Jeg medgiver, at det ikke er helt let at måle på giftrester - for hvornår og hvor meget skal der til, før vi bliver skadet? Forsøg på mennesker tillader vi heldigvis ikke. Men i praksis er det, hvad der foregår. Vi er alle forsøgskaniner, og EFSA gør ikke nok. Når et stof endelig forbydes, så kommer der et nyt, som vi efter nogle år finder ud af ikke er godt. EU's forsigtighedsprincip er vendt om her. Vi er forsigtige på vegne af kemi-industrien og landbruget. Ikke på vegne af borgerne.

EU-modstanderne vil sige: "Vi skal bare nedlægge EU." Men det vil jo ikke løse noget. Vi vil stadig købe udenlandsk frugt. Nej, løsningen er at intensivere kampen for at få flere gifte forbudt og nedsætte grænseværdierne for reststoffer. Jeg vil bruge SDU-undersøgelsen til endnu engang at tage sagen op i EU. Heldigvis er jeg ikke alene. Mange af mine kolleger i Europa-Parlamentet deler min bekymring, og fødevareminister Mette Gjerskov kæmper samme sag i Ministerrådet.

Men indtil kampen giver resultater, så bliv ved med at købe dansk eller økologisk. Det er din og dine børns sundhed, der er på spil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00