Morten Løkkegaard
Morten Løkkegaard (Foto: Venstre.dk)

Tonedøvt: Apple skal presses til dialog - nu..!

5. februar 2013 kl. 23:51
DEBAT: Endnu en bog er blevet censureret af Apple. Vi skal forholde os kritisk til den kendsgerning, at en så dominerende markedsdeltager bruger sit værdisæt til at skabe udtalt selvcensur hos forfatterne, mener Morten Løkkegaard (V)
| Flere

EUdebatten

Morten Løkkegaard
Medlem af Europa-Parlamentet  

Så skete det igen: Knapt har røgen lagt sig efter "Hippie-bogsagen" og Peter Øvig Knudsens kamp for sin kunstneriske frihed mod USA-giganten Apple, før endnu en dansk forfatter, Michael Næsted Nielsen, har fået sin nye bog censureret af samme firma. En nøgen mand på forsiden var for stærk kost for de puritanske amerikanere.

Peter Øvig Knudsens kamp har allerede tiltrukket sig politisk interesse langt ud over de danske grænser. Hans Hippie-nøgenhed er ikke kun en dansk bøvs over for en uforstående verden, men har skubbet til en bevægelse, som allerede er i gang. En protest-bevægelse, som har fået nok af den nypuritanisme og negative kulturelle dominans, der tegner sig stadig tydeligere.

Jelved: Det er censur
Hvorfor skal danske/europæiske kunstnere tvinges til at overveje deres kreative udtryk og ytringsfrihed, når de forsøger at få afsat deres kunstneriske produkter..? Hvordan kan et markedsdominerende, multinationalt firma i 2013 slippe af sted med at forbyde titlen "Stupid Man" på en popsang..? Også Naomi Wolfs "Vagina: A New Biography" faldt for censuren og blev til "V****a: A New Biography".

Jeg har allerede haft møder med to EU-kommissærer - Kroes og Vassiliou - og de har begge erklæret, at de vil gå ind i sagen. Kroes har talt med Apple-ledelsen, men tilsyneladende uden effekt. Det samme fremgår af den danske kulturminister, Marianne Jelveds, kommentar: "Apple har ikke tidligere vist interesse for at komme i dialog, men jeg vil alligevel tage kontakt, for dette virker helt utilstedeligt. Det kan kun betragtes som censur".

Tonedøvheden er altså stadig lige udtalt. Og den ender med at være det største problem. For Apple-censuren handler om lydhørhed - og kultur.

Apple skal have friheden
Selvfølgelig skal vi ikke - hverken fra dansk side eller som europæere i EU - forhindre et amerikansk firma i at lave sin egen forretningsmodel, baseret på en stram tolkning af traditionelle amerikanske værdier. Men vi skal til gengæld forholde os kritisk til den kendsgerning, at en så dominerende markedsdeltager bruger sit værdisæt til at skabe udtalt selvcensur hos forfatterne. Hvem vil ikke vurdere sin - måske - provokerende kreativitet en enkelt gang mere, hvis konsekvensen er udelukkelse fra en stor del af markedet..?

Apple skal have friheden til at bruge puritanismen i sin forretningmodel. Og vi skal som kulturpolitikere have vores frihed til at kritisere sådan en forretningsmodel - og prøve at påvirke Apple til at gå i dialog for - måske - at genoverveje, om det er den rigtige vej at gå på det europæiske marked.

Men: vi vil presse på
Vejen frem er altså dialog, samtale. Men den samtale er det i øjeblikket ikke muligt at få med Apple. Koncernens kommunikationspolitik kan bedst beskrives som ikke-eksisterende, i værste fald som markeds-magtens arrogance.

Den form for arrogance er en dårlig ide. Og det vil Apple komme til at indse. For vi vil blive ved at presse på. Og opfordre forbrugerne til at indse, hvad de støtter ved at købe hos Apple.

EUdebatten

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK