Kommentar af 
David Trads

Trads: Kan Frederiksen undgå socialdemokratiernes dødsspiral?

KLUMME: De europæiske socialdemokratier er fedtet ind i borgerlig tankegang og er nu fanget i en vælgermæssig dødsspiral. Har Mette Frederiksen et modtræk?

FEDTET IND: Kan de danske socialdemokrater undgå at tabe vælgere i hobetal, som deres partifæller nu gør i resten af Europa, funderer David Trads.
FEDTET IND: Kan de danske socialdemokrater undgå at tabe vælgere i hobetal, som deres partifæller nu gør i resten af Europa, funderer David Trads.Foto: Polfoto/Ditte Lysgaard Holm
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har været et rent ud sagt katastrofalt år for europæiske socialdemokratier – især ved de franske og hollandske valg, hvor de indtil for kort tid siden, enorme folkepartier røg under ti procent – og lige nu ser det ud til at gå fra slemt til værre:

Valget i Norge om en uge ligner netop nu en socialdemokratisk nedsmeltning – for Arbeiderpartiet, som længe har ligget til fænomenale plus 40 procent, synes pludseligt at være i en dødsspiral. En NRK-måling i weekenden gav blot 24,4 procent.

Valget i Tyskland om tre uger ser også ud til at blive socialdemokratisk ydmygelse – for SPD, som i begyndelsen af året så ud til at kunne erobre magten, da de i enkelte målinger nåede tæt på 35 procent, er siden raslet ned. Lige nu må de tage til takke med 23 procent.

Og hvad så med Danmark, hvor Socialdemokratiet nærmest enestående i europæisk politik i et par år har stået til at overtage magten? Ja, også her falder opbakningen til rød blok. Ikke hastigt, men tendensen er klar. Risbjerg-snittet hos Altinget viser dødt løb mellem blokkene.

Når Mette Frederiksen i disse dage kritiserer VLAK-regeringen for at skabe ulighed, så peger de borgerlige selvsagt på den førte politik fra 2011 til 2015. Det er hendes største opgave at slippe fri af den umiddelbare fortid.

David Trads

De norske og tyske valg bør bekymre den danske socialdemokratiske ledelse, fordi det igen ser ud til, at europæiske vælgere, når valgdatoen rykker tæt på, fravælger Socialdemokratiet på bekostning af borgerlige partier. Især fordi årsagerne til nederlagene ligner hinanden:

For det første at Europas socialdemokratier lider af, at vælgernes tillid til dem er stærkt svækket af, at de har en (i reglen korrekt) opfattelse af, at partiet, sidst de havde magten, var fedtet ind i borgerlig tankegang, når det handlede om den økonomiske fordelingspolitik.

Det så vi i Frankrig, hvor Francois Hollande, da han vandt præsidentvalget i 2012, lovede at bekæmpe de globale finanseliters magt, men endte med at blive meget ’pro-business’. Da Benoit Hamon, partiets præsidentkandidat i år, forsøgte at rykke kraftigt til venstre, straffede vælgerne ham, fordi de efter Hollande simpelthen havde mistet tilliden.

Vi så det i Tyskland, hvor Gerhard Schröder, kansler frem til 2005, gennemførte de reformer af arbejdsmarkedet, som svækkede især lavtlønsgruppers indtægtsgrundlag. I dag er Schröder desuden en højtbetalt talsmand for russiske oligarker, hvilket svækker partiet. Det svækker den nuværende kandidat, Martin Schulz, at partiets troværdighed er lav.

For det andet at Europas Socialdemokratier i for lang tid har håbet på, at den krisestemning, der har eksisteret siden recessionen i slutningen af 2000’erne, ville fortsætte, da det selvsagt svækker de borgerlige regeringer, som har magten. Økonomien er imidlertid ved at vende.

Tag Norge som det bedste eksempel. Her har Jonas Gahr Støre i den grad talt sit land ned ved at tale om, at ’det går dårligt i Norge’, og at der faktisk er behov for at hæve skatterne for at få råd til bedre velfærd. I takt med at nøgletal er blevet markant bedre, virker fortællingen skæv.

For det tredje at Europas Socialdemokratier fortsat er langt fra de brede flertal i befolkningen, når det handler om muslimsk indvandring, hvor de generelt har forsømt at forstå de udfordringer, som stadig flere europæere opfatter som helt afgørende.

Her er Norge igen et godt eksempel. Jonas Gahr Støre taler konsekvent om ’et koldere Norge’, som savner empati og medmenneskelighed. Han ønsker at lempe på udlændingepolitikken. Efter flygtningekrisen i 2015 er det imidlertid tydeligt, at hans linje er stærkt svækket.

Kombinationen af de tre – fornemmelsen af, at Socialdemokratiets økonomiske politik i virkeligheden er borgerlig; forsømmelsen af at se, at krisen er ovre, og at pessimismen derfor er på retur; og en for lempelig udlændingepolitik – er fællesnævneren for tilbagegangen.

Hvor står Socialdemokratiet i Danmark så i forhold til den analyse? Well, de står bedre end deres europæiske kolleger, men de er ikke uden problemer:

Mette Frederiksen har – modsat alle sine europæiske kolleger – både formået at placere sit parti som strammere på udlændingepolitikken, og undladt at tale sit land ned i en overdreven krisestemning. Det er formentlig de to afgørende årsager til, at S fortsat står stærkt i Danmark.

Men hun kæmper med, at Socialdemokratiet under Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon videreførte den borgerlige økonomiske politik i bredest muligt forstand, som det hed i regeringsgrundlaget:

Da S gik til valg i 2011 var det på en langt rødere økonomisk politik, end den de faktisk førte i regering. Uligheden steg, overførsler blev beskåret, virksomhedernes beskatning faldt – og, nå, ja, Corydon stak som en anden Schröder af til millionhyre i det private.

I dag kæmper Mette Frederiksen for at slippe af med den bagage. Når Mette Frederiksen i disse dage kritiserer VLAK-regeringen for at skabe ulighed, så peger de borgerlige selvsagt på den førte politik fra 2011 til 2015. Det er hendes største opgave at slippe fri af den umiddelbare fortid.

Der er ikke meget opmuntring at hente, når Frederiksen kigger ud i Europa. Den eneste socialdemokrat, som har overrasket positivt i de seneste år, er Jeremy Corbyn, som fik et flot valg i England. Men…han vandt jo ikke magten. De borgerlige beholdt den.

Frederiksen er fortsat det bedste bud på en socialdemokrat, der kan gå frem ved et europæisk valg og derved sikre sit parti magten med et folkeligt mandat i ryggen. Det bliver selvsagt ingen walk-over, men hun står markant bedre end næsten alle andre.

--------

 David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00