Tyrkere stemmer til EP-valg i Cypern

EP-valg: Der er stor interesse blandt 81.000 stemmeberettigede tyrkisk-cyprioter for at stemme ved majs valg til Europa-Parlamentet, der får 50 valgsteder langs besættelseslinjen i EU-medlemslandet.

1. maj på kanten af Middelhavet - fuld helligdag i Cypern. 
1. maj på kanten af Middelhavet - fuld helligdag i Cypern. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Rasmus Nielsen

CYPERN: Selv om Tyrkiet er langt fra sit ønske om en dag at blive optaget i EU, har 81.000 tyrkisk-cyprioter bosat i EU-landet Cypern mulighed for at stemme ved valget til Europa-Parlamentet senere på måneden.

Hér skal landet vælge seks kandidater til Strasbourg, hvilket kræver omkring 16.000 stemmer, så det kan ikke udelukkes, at der vælges en tyrkisk-cypriot, hvilket i så fald vil være første gang.

Meningsmålinger viser stor og positiv interesse fra tyrkisk-cyprioterne for at stemme, og langt flere end ved valget i 2014 ventes at tage over grænsen til den græsk-cypriotiske del af det splittede land for at afgive deres stemme, skriver dagbladet Cyprus Mail.

I 2014 var det under 2.000 tyrkisk-cyprioter, der stemte ved EU-valget. Nu frygter myndighederne helt andre køer ved grænseovergangene og valgstederne.

Selv om EU-reglerne er suspenderet i den del af Cypern, der blev tyrkisk besat i 1974, regnes tyrkisk-cyprioterne som EU-borgere med stemmeret.

Der opstiller i alt ni tyrkisk-cyprioter ved EU-valget, hvilket er rekordmange. En af de mest markante opstiller for det græsk-cypriotiske venstrefløjsparti Akel.

Som årsag til den stigende interesse blandt tyrkisk-cyprioter anfører avisen dels frustration over, at de politiske forhandlinger om at genforene landet går så langsomt, dels styrken af de opstillede tyrkiske kandidater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00