Udspil fra LO og DA: Ny fond skal fritage firmaer for kædeansvar

SOCIAL DUMPING: Deadline for implementering af håndhævelsesdirektivet nærmer sig. Arbejdsmarkedets parter ændrer kurs og anbefaler nu regeringen, at alle virksomheder forpligtes til at indbetale til fond, som kan hjælpe udenlandske ansatte.

Der har efterhånden udspillet sig mange spektakulære sager om social dumping på det københavnske metro-byggeri. Københavns Kommune har derfor indført kædeansvar, som forpligter hovedentreprenører til at hæfte for fejl og snyd begået af underentreprenører.
Der har efterhånden udspillet sig mange spektakulære sager om social dumping på det københavnske metro-byggeri. Københavns Kommune har derfor indført kædeansvar, som forpligter hovedentreprenører til at hæfte for fejl og snyd begået af underentreprenører.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hvis en udenlandsk underentreprenør til et dansk firma løber fra aftalerne, skal fonden finansiere det tab, som medarbejderne lider.

Arne Grevsen
Næstformand, LO

Fidusen er, at vi håndterer den udfordring, direktivet stiller os over for på en måde, som skaber mindst mulig belastning, og som samtidig sikrer vores fleksible danske aftalesystem.

Steen Müntzberg
Underdirektør, DA

Det har været længe undervejs. Men efter årelangt tovtrækkeri blev EU-landene i maj sidste år enige om det såkaldte håndhævelsesdirektiv, som skal sikre bedre kontrol og overholdelse af rettigheder for udenlandsk arbejdskraft.

Nu begynder det at haste for Danmark, som skal have implementeret direktivet senest til juni 2016.

Det står da også at finde i regeringens lovkatalog for januar.

Dokumentation

Håndhævelsesdirektivet

  • Direktivet præciserer definitionerne for, hvornår der er tale om en reel virksomhed og en reel udstationering. De præciserede definitioner vil sammen med en tjekliste til myndighederne gøre det lettere at komme snyd og omgåelse til livs.
  • Direktivet fastlægger en åben liste for, hvilke kontrolforanstaltninger et medlemsland må anvende, herunder et register som RUT (Register for Udenlandske Tjenesteydere).

Om kædeansvar: 

  • Direktivet giver medlemslandene mulighed for at indføre hæftelsesansvar i alle sektorer og i alle led. Det er således op til hvert medlemsland at beslutte, om landet vil indføre hæftelsesansvar eller ej.
  • Inden for byggeriet, slår direktivet dog fast, at medlemslandene skal indføre hæftelsesansvar i første led eller anvende tilsvarende midler i forhold til hovedentreprenøren. Der er dog en undtagelsesmulighed, hvis hovedentreprenøren har taget de nødvendige forholdsregler.
  • Direktivet indeholder en mulighed for, at medlemslandene kan fastlægge, at hæftelsesansvar ikke gøres gældende. Dette vil være tilfældet, hvis hovedentreprenøren har sikret, at der er sket registrering i et nationalt registreringssystem som eksempelvis RUT.
  • Direktivet indeholder således DA og LO’s fælles forslag om, at hæftelsesansvar ikke finder anvendelse, hvis der er sikret registrering i RUT. 
  • Direktivet giver således mulighed for, at man kan i dansk kontekst kan beslutte, at hvis hovedentreprenøren sikrer sig, at underentreprenøren er registreret i RUT-registret, bliver hovedentreprenøren fri for hæftelsesansvar.

Desuden...

  • Direktivet opstiller en tjekliste, som myndighederne skal bruge til at afgøre, om der er tale om en reel virksomhed og en reel udstationering af medarbejdere i forbindelse med levering af en serviceydelse i et andet medlemsland.
  • Medlemslandene er desuden forpligtet til at sikre bedre information om, hvilke ansættelsesvilkår som finder anvendelse for den udstationerede.
  • Medlemslandene forpligtes desuden til – inden for korte tidsfrister – at yde gensidig bistand til hinanden ved at udlevere oplysninger og gennemføre undersøgelser og kontroller. Dette skal ske for at sikre, at reglerne bliver overholdt samt at for at kunne inddrive bøder m.m.
  • Medlemslandene kan indgå bilaterale aftaler om administrativt samarbejde og gensidig bistand. Danmark har allerede besluttet, at man ønsker at indgå den slags aftaler.
  • Der fastlægges en åben liste for, hvilke kontrolforanstaltninger et medlemsland må anvende, herunder et register som RUT (Register for Udenlandske Tjenesteydere).
  • Direktivet pålægger desuden medlemslandene en forpligtelse til at gennemføre en effektiv kontrol.
  • Medlemslandene skal sikre, at udstationerede medarbejdere, som ikke mener, at de får deres rettigheder opfyldt, kan få afgjort dette ved en domstol eller administrativ procedure herunder i det land de er udstationeret til.

Kilde: DI


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00