Ugens EU-podcast: ”Det ligger lidt tungt” med Vestagers chancer for at fortsætte

PARLAMENTET#48: Uden støtte fra regeringen er der næppe mulighed for at blive ved med at spille en rolle i EU-toppen, erkender Margrethe Vestager. Hør podcastens store juleinterview om Europa anno 2019, hvor kommissæren også kritiserer EU's udspil om dagpenge og opfordrer til dansk deltagelse i Bankunionen.

Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Bare fordi man er EU-kommissær, behøver man jo ikke gå og synes, at alt, hvad Den Europæiske Union gør, er fantastisk for Danmark.

For eksempel synes Margrethe Vestager, at udsigten til meget vidtgående nye europæiske rettigheder om social sikring for vandrende arbejdstagere er et skridt for langt.

Så længe der ikke er den gensidige tillid, så er det meget vidtrækkende at sige, at du bare kan tage dine optjente dagpenge med dig rundt i Europa.

Margrethe Vestager
EU-kommissær

Som led i arbejdet på en ny forordning stemte Europa-Parlamentet i sidste uge for regler, der blandt andet vil betyde, at alle EU-borgere skal have ret til dagpenge fra første dag, hvis de flytter til Danmark. Det er ikke en god idé, siger den danske kommissær i den seneste udgave af Altingets europæiske podcast.

”Det var ikke det, som Kommissionen havde lagt op til. Vi synes, det skulle have været en længere periode. For når man kommer til et land, er det vigtigt at vise, at man faktisk kommer, fordi man gerne vil arbejde. Ikke fordi man gerne vil have sociale ydelser et andet sted,” siger Vestager.

Kommissæren forstår godt, at der er ”meget stor usikkerhed” blandt danskerne om de nye regler, fordi de føler, at det danske dagpengesystem er ”unikt” i forhold til andre EU-landes.

”Så længe der ikke er den gensidige tillid, så er det meget vidtrækkende at sige, at du bare kan tage dine optjente dagpenge med dig rundt i Europa,” siger hun.

Margrethe Vestager taler om det og om Europas politiske udfordringer i 2019 i den nye udgave af podcasten Altinget: Parlamentet. Her siger kommissæren også, at hun kraftigt vil anbefale Danmark at melde sig ind i EU’s Bankunion næste år.

”Det vil jeg bestemt. Der er en række danske banker, som er meget store i forhold til den danske økonomi som sådan. Bankunionen giver en slags forsikring,” siger hun.

Til gengæld erkender Vestager, at hun ikke ved, om hun selv har nogen chancer for at fortsætte som EU-kommissær, når der næste sommer skal udpeges en ny kommission i Bruxelles.

”Jeg vil ikke gætte på det. Jeg har det bare sådan, at det ikke skal hedde sig, at de ikke vidste, jeg gerne ville,” siger hun om Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S).

Det bliver den af de to partiledere, som vinder næste års folketingsvalg, der som statsminister skal pege på Danmarks næste kommissær. Margrethe Vestager er klar over, at ingen af de to foreløbig har vist tegn på at ville genudnævne hende i 2019 – og så er der ikke de store chancer for at blive i Bruxelles:

”Det ligger jo lidt tungt med det, hvis ens eget land synes: Nej, nu testede vi hende én gang, men vi kan ikke bruge hende én gang til. Det kommer til at ligge lidt tungt med det,” siger Vestager.

Hør podcastvært Thomas Lauritzen fejre årets sidste udsendelse med en lang og grundig samtale med Danmarks EU-kommissær.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00