Ugens EU-podcast: Mød den finske værdikriger, der jagter Europas topjob

INTERVIEW SPECIAL: Han kan tale mumi-svensk og fire andre sprog, er sportsfanatiker og har været statsminister i Finland. Nu går han efter at blive formand for EU-Kommissionen, selv om det er op ad bakke. Lyt til maratonmanden Alexander Stubb, der vil være spitzenkandidat for Europas konservative. 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

De europæiske konservative giver for alvor startskuddet til næste års kamp om topposterne i EU, når delegerede fra partier på tværs af kontinentet samles i Helsinki torsdag 8. november.

Her vil de vælge den kandidat, som den største politiske familie i Den Europæiske Union vil foreslå til jobbet som formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker.

Der er skepsis over for at gentage den såkaldte spitzenkandidat-proces, der bragte Juncker til magten i 2014 – blandt andet hos medlemslandenes regeringsledere – fordi fremgangsmåden giver Europa-Parlamentet mere magt over topposterne i EU.

Men nu går de europæiske partisammenslutninger i gang alligevel. I november følger De Grønne trop, i december vælger de europæiske socialdemokrater og socialister deres kandidat under en kongres i Lissabon, og i februar bliver det de europæiske liberales tur til at tage stilling til, om de vil være med i spitzen-kapløbet.

Hos de konservative bliver der i næste uge kampvalg mellem tyskeren Manfred Weber og finnen Alexander Stubb. Weber har på forhånd støtte fra Angela Merkel og en række andre konservative ledere i Europa, men det får ikke Stubb til at give op.

”Selvfølgelig er det her en kamp op ad bakke. Manfred er systemets kandidat,” siger den tidligere finske statsminister:

”Men måske er det her 1992 en gang til! Jeg kan huske, at jeg stod i Hofbräuhaus i München og heppede på Danmark, da de vandt europamesterskabet i fodbold over Tyskland.”

I denne uges Interview Special-udgave af vores europæiske podcast kan du møde Alexander Stubb – den finske maratonmand, som vil føre valgkamp om europæiske værdier og bekæmpe den voksende nationalisme.

”Vores grundlæggende værdier – menneskerettigheder, demokrati og retssikkerhed, tolerance og lighed – er under angreb både udefra og indefra. Jeg vil op på barrikaderne for at forsvare de værdier. For hvis vi smider dem væk, så har vi intet tilbage,” siger han i et interview med Altingets Thomas Lauritzen.

Stubb angriber den ”illiberale” samfundsudvikling i EU-lande som Polen og Ungarn, og han kritiserer den måde, som USA’s leder Donald Trump opfører sig på over for verden.

”Jeg har altid troet på den amerikanske opfattelse af livet og friheden til at stræbe efter lykken. Men nu ser jeg på den amerikanske præsident og den måde, han handler, reagerer og opfører sig på. Og jeg deler bare ikke hans værdier, hvis han ellers har nogen,” siger Alexander Stubb.

Den finske spitzenkandidat har meget på hjerte. Og så kan han tale lidt mumi-svensk, som han siger.

Mød ham lige her i Altinget: Parlamentet.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Danmark vil ikke være hjemsted for uddannelsesturisme Dagens podcast: Danmark vil ikke være hjemsted for uddannelsesturisme Næste artikel Dagens podcast: Danmark, Iran og afslutningen på Første Verdenskrig Dagens podcast: Danmark, Iran og afslutningen på Første Verdenskrig
Nu skal Merkels afløser findes – igen

Nu skal Merkels afløser findes – igen

FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.