Ugens EU-podcast: Søren Gade vil gerne være en ”lille sten” i Unionens store sko

PARLAMENTET#81: Systemerne i EU lytter alt for lidt til borgerne, siger den tidligere forsvarsminister og topfigur i Venstre. Mød Søren Gade som europaparlamentariker i podcasten, hvor vi også gør klar til næste uges ventede afstemning om den nye kommission.

EU er godt − men der er ingen grund til at være lalleglad, siger Søren Gade (V).
EU er godt − men der er ingen grund til at være lalleglad, siger Søren Gade (V).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Man kan sagtens være liberal tilhænger af det europæiske samarbejde, samtidig med at man skælder ud på EU. Det mener Venstres stemmesluger ved forårets valg til Europa-Parlamentet Søren Gade.

”De store systemer tager alt, alt for let på de bekymringer, som er ude hos almindelige mennesker i Europa. Og det, synes jeg, er en fejl,” siger Gade, der gerne vil være en ”lille sten i skoen”, når EU marcherer lidt for pompøst fremad mod mere union.

Der kommer ikke nogen og redder dig.
Du skal redde dig selv, og du skal tage den indflydelse, du har mulighed for at få. Ellers kan du jo bare gå i et med væggen.
Og det kan du sådan set vælge at gøre i fem år, uden at nogen lægger mærke til det.

Søren Gade (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Under valgkampen blev det i høj grad bemærket, at den meget populære topfigur fra Venstres nordvestjyske bagland slet ikke havde lyst til at være lige så EU-ivrig som partiets spidskandidat, Morten Løkkegaard.

Der er ingen grund til at gå rundt med en ”lalleglad” indstilling til Unionen, som Søren Gade sagde – på trods af at det ikke ligefrem gjorde livet lettere for hverken Løkkegaard eller daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Gade var ligeglad. For, som han siger: ”Hvis jeg siger, hvad jeg mener, så kan jeg bedre huske, hvad jeg har sagt.”

I denne uges europæiske podcast fra Altinget kan du møde den tidligere forsvarsminister og gruppeformand for Venstre og høre, hvordan han prøver at finde sig til rette i Bruxelles og Strasbourg.

”Du er jo bare en af de 751. Der kommer ikke nogen og redder dig. Du skal redde dig selv, og du skal tage den indflydelse, du har mulighed for at få. Ellers kan du jo bare gå i et med væggen. Og det kan du sådan set vælge at gøre i fem år, uden at nogen lægger mærke til det,” siger han.

I Europa-Parlamentet er Søren Gade foreløbig blevet en af næstformændene i Parlamentets fiskeriudvalg. Han udelukker ikke at sigte efter formandsposten, når udvalgets nuværende britiske formand forlader Parlamentet efter Brexit.

”Det er ikke så let. Jeg tror, der bliver en intern kamp om det. Men det skal da forsøges, hvis muligheden opstår,” siger han.

Mød bulderbassen fra Holstebro, og hør hans overvejelser om alt fra social sikring over grænser til europæisk forsvarssamarbejde i denne uges udsendelse, hvor vi også varmer op til næste uges afstemning om godkendelse af Ursula von der Leyens nye EU-Kommission.

Altingets Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst diskuterer, hvordan Europa-Parlamentets vigtige afstemning i Strasbourg næste onsdag skal foregå. Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, når der ikke er nogen britisk kommissær?

Vi taler også om statsminister Mette Frederiksens (S) besøg hos Frankrigs præsident i mandags – og hvad det handler om, når det på fredag er hendes tur til at få besøg af EU’s nye rådsformand, Charles Michel, i København. 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00