Ukraines ambassadør: Vi har forberedt os på krig siden 2014

Mens mange i Vesten havde svært ved at forestille sig et russisk angreb på Ukraine, så var ukrainerne ikke i tvivl. Russerne ville komme på et tidspunkt. Altinget har talt med Ukraines ambassadør til Danmark om fortiden, nutiden og en fremtid, der ifølge ambassadøren tegner lys for Ukraine.

Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I sidste uge var det seks måneder siden Rusland den 24. februar angreb Ukraine og den største krig på europæisk jord siden Anden Verdenskrig var en realitet.

I den anledning har Altinget været på besøg på den ukrainske ambassade på Toldbodgade i København og talt med ambassadør Vydoinyk Mykhailo.

Kæmpe forandring

I månederne op til det russiske angreb brugte den ukrainske regering megen energi på at forklare blandt andet de vestlige lande hvad der var Ruslands sande agenda.

”Vi begyndte langsomt at have en masse bilaterale og multilaterale møder, hvor vi forklarede hvad der er den virkelige politik for Rusland. Hvad der er det egentlige mål. Og hvad truslen er for Europa eller den civiliserede verden generelt,” forklarer Ukraines ambassadør til Danmark Vydoinyk Mykhailo og fortsætter:

”Det ser ud til, at vi har smeltet denne is, og europæiske ledere begyndte mere aktivt at hjælpe Ukraine. Nu kan vi se leveringer af våben og leveringer af forskellige former for humanitær bistand. Økonomisk støtte, ny lov for ukrainere, der åbner EU's grænser, og kandidatstatus for Ukraine for at blive medlem af EU i fremtiden. Noget, som ingen troede på i januar. Så der er sket en kæmpe forandring.”

Magt og indflydelse

Mens mange politikere og eksperter i Vesten næsten lige til det sidste ikke troede, at der ville blive krig, så har ukrainerne vidst det siden Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim i 2014, påpeger ambassadøren.

”Vi har faktisk forberedt os på så stor en krig siden 2014. For vi vidste dengang, at Rusland ikke stopper med Krim eller nogle dele af Donbass. Det vil fortsætte sin aggressive politik, og det vil fortsætte langsomt med at gribe Ukraines territorium, fordi det er deres hovedmål. At have Ukraine under deres magt og indflydelse. Så vi spildte selvfølgelig ikke tiden, men forberedte os på en fuldskala invasion.

Læs også

Måske har vi ikke gjort alt, hvad vi kunne i løbet af disse otte år. Men på den anden side, resultatet, kan du se nu. Det er allerede seks måneder siden krigens begyndelse, og Ukraine er i stand til at modstå den næststørste hær i verden. Og vi gør det med stor succes,” pointerer Vydoinyk Mykhailo.

Hvad er målet med krigen for Ukraine?

”Slutmålet er meget enkelt. Vi ønsker at vende tilbage til de territorier vi havde før 2014. Som det blev anerkendt af det internationale samfund i 1991. Vi handler ikke med territorierne. Så det er vores mål. Hvordan vi gør det, får vi at se. Den nemmeste måde ville være, at Rusland pludselig indser, at det begik en kæmpe fejl og trækker deres tropper tilbage fra vores territorier,” påpeger Vydoinyk Mykhailo og fortsætter:

”Lad os prøve at finde ud af, hvordan vi kan sameksistere i de næste generationer, for de er vores naboer. Vi bør helt sikkert finde en måde, hvordan vi kan leve sammen.

Men i denne fase, når vi ser brutale drab og voldtægter og skyderier mod civile, så er ingen klar til nogen form for forhandlinger. Så længe en eneste centimeter af ukrainsk territorium er besat af Rusland. Jeg tror, at befolkningen simpelthen ikke vil tillade, at præsidenten underskriver sådan en aftale med russerne.”

Hjælper Vesten Ukraine nok?

”Helt ærligt, jeg kan ikke lide sådanne spørgsmål af en meget simpel grund. På den ene side forstår vi alle, at ingen er forpligtet til at hjælpe Ukraine. Vi har ikke nogen form for bilateral aftale med jer om, at i tilfælde af krig, skal I gøre dette eller hint.

På den anden side er vi taknemmelige for, at den civiliserede verden udmærket forstår, hvad der kan blive følgerne og resultaterne af denne krig. Det er grunden til, at de yder denne bistand. For det her handler ikke om Ukraine og Ukraines skæbne. Det handler om hele verdens fremtid, ikke kun det europæiske kontinent. Og det er noget, vi bør forstå.

Statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Ukraines ambassadør Vydoinyk Mykhailo på Christiansborg.
Statsminister Mette Frederiksen (i midten) og Ukraines ambassadør Vydoinyk Mykhailo på Christiansborg.
Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Hvis I kan hjælpe mere, så er det fantastisk. Vi har brug for mere. Men den hjælp, I giver, og har givet indtil videre, er mere end værdsat af ukrainere,” understreger Vydoinyk Mykhailo.

Hvordan ser fremtiden for Ukraine ud efter en krig?

”Det bliver en meget optimistisk fremtid for Ukraine. I øjeblikket har vi selvfølgelig en enorm smerte inde i vores sind og krop, når vi ser billederne af ødelagte broer, infrastruktur og bygninger. Private huse med dræbte børn. Jeg mener, det her er forfærdeligt. Det var ikke vores valg. Men vi er nødt til at kæmpe denne krig, indtil det sidste. Indtil vores sejr.

Stemningen i Ukraine er meget optimistisk. Vi er mere end sikre på, at sejren bliver vores. Selvom vi heller ikke undervurderer den russiske fjende og fjendens magt. Den er stadig stor og har mange muligheder endnu for at fortsætte sit arbejde.

Men hvis vi ser ind i fremtiden, ser jeg det som en meget velstående fremtid for Ukraine. Præsidentens drøm er at gøre Ukraine til en ny europæisk tiger. Så det vil vokse meget hurtigt. Det vil skabe en masse investeringsmuligheder for europæiske lande, herunder Danmark. Og vi vil helt sikkert stole på jeres hjælp, fordi vi mangler ressourcer.

Jeg tror det vil være en win-win-situation for os begge, som vi vil se efter krigen. Vi har allerede sammen med Danmark diskuteret, hvordan man genopbygger Ukraine, hvad man skal gøre, hvilke projekter vi skal gennemføre nu. Nu skal vi ikke spilde nogen tid, vi kan begynde at forberede det på papir. Og når tiden så er inde, og sikkerhedssituationen er i orden, kan vi hurtigt begynde at udvikle og implementere projekterne.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00