Ung interesse for EU

UNGE: På Brandbjerg Højskole har 100 unge i tre dage udviklet på idéer, der kan genopbygge EU fra grunden. Arrangørerne er overraskede over opbakningen, og øvrige danske Europa-aktører mærker ligeledes de unges interesse.
Vilde ideer om Europas fremtid blev smidt på bordet i Europatræffets ni workshops.
Vilde ideer om Europas fremtid blev smidt på bordet i Europatræffets ni workshops. Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Kristoffer Hecquet
Euroen er kollapset, og samarbejdet i EU er gået i opløsning. Dette er udgangspunktet for Europatræffet for 100 danske og internationale højskoleelever, der nu har overtaget Brandbjerg Højskole ved Vejle.

"Målet er, at eleverne skal innovere sig frem til initiativer, der kan genstarte det europæiske samarbejde," fortæller leder på projektet, Rasmus Kolby Rahbek. "Det har vist sig som en effektiv måde at skabe interesse for politik i Europa hos eleverne, og vi har set nogle enormt kreative bud på fornyelser i Europa", siger han.

Stort fremmøde
Rasmus Kolby Rahbek havde regnet med større modvind under planlægningen af projektet på grund af EU's omdømme i øjeblikket.

"Når man tænker på, hvor meget negativ omtale EU får i disse dage, og hvor usexet EU er som emne, kunne jeg ikke lade være med at le indvendigt, da jeg konstaterede, at deltagerlisten var fuld. Vi har haft svært ved at få højskolerne selv til at engagere sig i Europa-arbejdet, men her på træffet mærker vi et brændende engagement," forklarer Rasmus Kolby.

Unge og Europa i verden
I Aarhus sidder i øjeblikket et team og forbereder et stort event for internationale studerende i forbindelse med det danske formandskab. Udgangspunktet er at gentage det omfattende ungdomsprojekt Youth 2002.

"Youth 2012 er meget ambitiøst! Vi vil lave en platform med 1.000 studerende i Aarhus under formandskabet. Det handler om de udfordringer og muligheder, vi står over for i EU og verden frem mod 2050, hvor vi bliver 9 milliarder mennesker på jorden. Hvilken rolle skal og kan EU spille?" fortæller Søren Winther Lundby, der er administrerende chef for Nyt Europa, der står bag Youth 2012. Og opbakningen kan mærkes.

Når man tænker på, hvor meget negativ omtale EU får i disse dage, og hvor usexet EU er som emne, kunne jeg ikke lade være med at le indvendigt, da jeg konstaterede, at deltagerlisten var fuld.

Rasmus Kolby Rahbek
Europakonsulent for højskolerne

"De mange gange vi har lavet møder, hvor unge møder unge, kommer der fantastisk mange gode ting ud af det. Hvis rammerne er de rigtige, så er der stor opbakning til at beskæftige sig med Europa og verden," siger han.

EU ud på efterskolerne
Jakob Clausager Jensen er ansvarlig for et stort projekt med at få EU diskuteret på efterskolerne i samarbejde med foreningen FIC. Disse møder skal afholdes på i alt ti efterskoler, og allerede har 90 elever deltaget på Eriksminde Efterskole og 75 på Vesterbølle.

"Der er meget stor opbakning fra de unge til at beskæftige sig med Europa. Det har været de unge, som har stillet spørgsmålene til EU-arrangementerne arrangeret af FIC m.fl., og det har været meget relevante og gode spørgsmål. De unge er yderst engagerede, når de inddrages," forklarer han.

Optimisme om unges interesse for EU
Europæisk Ungdom mærker også en interesse fra de unge for EU på trods af den negative omtale i medierne.

"Der er sket en anerkendelse i ungdommen af, at det, der sker i Europa, påvirker os direkte - især økonomisk. Fra en positiv vinkel har det fået mange til at stille sig selv spørgsmålet: Hvordan kan vi forbedre samarbejdet i EU, løse den nuværende situation og fremtidige problemer?" fortæller Casper W Hald, der er formand for Europæisk Ungdom.

Hans organisation har netop stået bag et initiativ for alle EU-positive ungdomspartier om at overrække en liste med anbefalinger til de danske formandskab (Se linkboks).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00