Debat

Velbekomme

DEBAT: Den aktuelle hestekødssag viser endnu engang, at det er nødvendigt med en grundlæggende ændring af den måde, fødevareproduktionen i EU er organiseret på.
Foto: Folkebevægelsen mod EU
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Søren Søndergaard
MEP, Folkebevægelsen mod EU

Med jævne mellemrum popper skandaler op, hvor forbrugerne har købt noget andet, end de troede. Nogen gange er de bare blevet snydt på pengepungen. Andre gange er de også blevet snydt på helbredet.

I sommers kunne pressen f.eks. fortælle, at en gennemgang af Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller fra 2011 viste, at der blev fundet giftrester i mere end halvdelen af de udenlandske produkter af frugt, grønt eller korn. For de danskproduceredes vedkommende var det noget lavere, men nåede alligevel op på 16 procent.

I begyndelsen af året kunne den svenske fødevarestyrelse offentliggøre en advarsel mod for mange tungmetaller i babymad. Advarslen kom på grundlag af en undersøgelse af omkring 100 produkter beregnet for spædbørn (0-1 år) og småbørn (1-3 år).

Hestekødssagen
Og så for nylig kom den meget omtalte hestekødssag, hvor færdigretter med oksekød viste sig at indeholde hestekød. Ikke en forbytning, som i sig selv frembyder nogen sundhedsfare, men som først og fremmest handlede om almindelig økonomisk kriminalitet, da hestekød er langt billigere end oksekød.

Det foruroligende ved disse og mange andre lignende sager er, at de først er blevet opdaget ved stikprøver i salgsleddet. Og ofte ved en tilfældighed. F.eks. blev hestekødsskandalen opdaget, da de irske myndigheder i forbindelse med et forskningsprojekt testede 27 burgerprodukter og fandt spor af heste-DNA i 10 af dem.

Fakta
Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Stort problem i EU
Kontrollen i produktionsleddet fungerer tilsyneladende ikke. Og det er et stort problem i et EU, hvor såvel levende som døde dyr er underlagt den grænseløse fri bevægelighed på det indre marked.

I den aktuelle hestekødssag blev dyrene slagtet i Rumænien, solgt til Holland, videresolgt til Cypern for derefter at blive opkøbt af et fransk firma, som sendte kødet til forarbejdning på en fabrik i Luxemburg. Først derefter blev det færdige produkt sendt ud i kølediskene i stort set samtlige EU-lande via det svensk-baserede firma Findus.

Når det kan lykkes for organiserede kriminelle at snyde med kødets art, så kan de naturligvis også snyde med kødets kvalitet. Derfor er problemet, at myndighederne i dag ikke kan garantere for fødevarers indhold, kvalitet eller sundhed.

Søren Søndergaard
MEP, Folkebevægelsen mod EU

Samtidig er EU's indre marked ikke bare et marked for varer, men også for organiseret kriminalitet. Derfor blev kødet på dets lange rejse forvandlet fra at være billigt hestekød til dyrere oksekød. Fortjenesten blev scoret af diverse mafia-organisationer, som så bruger dem til at bestikke producenter, embedsfolk og politikere.

Brug for grundlæggende ændring
Og når det kan lykkes for organiserede kriminelle at snyde med kødets art, så kan de naturligvis også snyde med kødets kvalitet. Derfor er problemet, at myndighederne i dag ikke kan garantere for fødevarers indhold, kvalitet eller sundhed.

Umiddelbart er svaret på denne situation at øge fødevarekontrollen. Både ved grænserne, men frem for alt i produktionsleddet.

Men samtidig er det nødvendigt med en grundlæggende ændring af den måde, fødevareproduktionen er organiseret på. Der må i langt højere grad satses på mere decentraliseret produktion til det lokale marked. Det vil være godt for miljøet, for den lokale beskæftigelse og for sundheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00