Debat

Venstre: Vi skal være selvforsynende på energiområdet i Europa

Vi er blevet afhængige af ustabile magter for at dække vores energiforbrug. Derfor vi har behov for en ambitiøs og grøn plan for at blive selvforsynende, skriver Linea Søgaard-Lidell.

Teknologierne for vedvarende energi har udviklet sig markant og kan nu konkurrere på pris, skriver Linea Søgaard-Lidell. 
Teknologierne for vedvarende energi har udviklet sig markant og kan nu konkurrere på pris, skriver Linea Søgaard-Lidell. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Linea Søgaard-Lidell
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I årtier har Europa hentet olie og gas fra Mellemøsten og Rusland - det er sådan, vi har sørget for at få varme i radiatorerne og benzin på vores bilen. Sådan har det været, fordi vi traditionelt ikke selv kunne skaffe ressourcerne på vores eget kontinent.

Temadebat

Hvordan skal vi erstatte russisk gas?

Den russiske invasion af Ukraine har for alvor slået fast, at forsyningspolitik er sikkerhedspolitik. Og nu skal Danmarks import af russisk gas begrænses. Det er der generelt enighed om blandt Folketingets partier.

Til gengæld deler ét spørgsmål vandene: Hvordan skal vi erstatte den energi, vi får fra russisk gas?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Vi er med åbne øjne blevet fuldstændigt afhængige af ustabile magter for at dække vores energiforbrug. Så afhængige, at vi, når Rusland helt uprovokeret starter militære angreb på et frit og suverænt Ukraine, ikke kan stoppe med at købe deres gas, uden at det rammer os selv.

Men det er efterhånden blevet tydeligt for alle, at vi er nødt til at kunne producere vores egen energi og samtidig skrue gevaldigt ned for gasforbruget, når nu vi ikke kan forsyne os selv med det.

Behov for akut handling 

Heldigvis har den politiske top i både EU og Danmark meldt ud, at vi ikke skal være afhængige af russisk gas længere. Vi har selvfølgelig brug for akut handling. 

Men det burde egentlig ikke være nødvendigt med en krig, før Europa skred til handling og gjorde sig fri af russisk gas - for vi har længe vidst, at vi står midt i en klimakrise, der kræver at vi udfaser fossile brændstoffer og bliver CO2-neutrale senest i 2050, og derfor også at den gas og olie, vi importerer, skulle nedbringes markant og hurtigt.

For vi har brug for alle de teknologier, vi har, til selv at kunne at producere CO2-neutralt energi og dække vores energibehov

Linea Søgaard-Lidell
MEP, Venstre

Den bedste løsning til at tage over er indlysende: Vi skal være selvforsynende med energi i Europa - og energien skal være grøn. Heldigvis er der meget, der har forandret sig på de sidste årtier. Teknologierne for vedvarende energi har udviklet sig markant og kan nu konkurrere på pris.

Ikke mindst har den politiske vilje til at løse klimakrisen ændret sig. Ligesom holdningen om, at atomkraft i EU hellere må blive lukket ned, er blevet en forældet holdning. For vi har brug for alle de teknologier, vi har, til selv at kunne at producere CO2-neutralt energi og dække vores energibehov.

EU’s plan er heldigvis også at satse på en massiv og hurtig udbygning af den grønne energi. 

En del vil selvfølgelig være langsigtet, men vi skal gøre, hvad vi kan for at sætte skub i udviklingen, for eksempel fjerne forstyrrende bureaukrati, der får godkendelse af nye, grønne projekter til at gå langsomt - og indtil de nye energikilder står klar, skal vi udnytte muligheden for at skrue op for energiproduktionen på biogasanlæg og atomkraftværker, der allerede fungerer.

Tættere på energiområdet

Det kræver også, at vi tænker os om og bruger vores energi bedre i Europa, investerer i mere infrastruktur og skaber en reel mulighed for at sende el på tværs af landegrænser.

Den helt store opgave er med andre ord at binde EU tættere på energiområdet, så vi kan blive selvforsynende med grøn energi. Udover at sætte fart på den grønne omstilling, sikrer vi samtidig, at vi skaber arbejdspladser i Europa - og ikke i Rusland.

Vi har viden, vi har viljen, og vi kender vejen mod et CO2-neutralt EU. Den helt store udfordring er, om vi skal gå ned ad vejen hurtigt nok. Heldigvis ser det ud til, at der lige nu er momentum til at arbejde i et hastigt tempo.

Det er nu, at vi har brug for en ambitiøs plan for at færdiggøre det indre marked for grøn energi. Energipolitik er også sikkerhedspolitik og værdipolitik. Friheden og fremtiden kræver det af os.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

0:000:00