Venstre tvivler på Vestagers EU-drømme, men udelukker intet

EU: I Venstre vil man helst pege på en blå kandidat som dansk EU-kommissær frem for Margrethe Vestager (R), som gerne tager endnu en tørn. Men partiet lukker ingen døre.

Margrethe Vestager har være EU's konkurrencekommissær siden 2014, og det vil hun gerne fortsætte med i lang tid.
Margrethe Vestager har være EU's konkurrencekommissær siden 2014, og det vil hun gerne fortsætte med i lang tid.Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Kristoffer Kvalvik

Margrethe Vestager (R) vil være EU-kommissær igen, hvis hun kan få lov til det. Men det ser svært ud for den radikale konkurrencekommissær.

Der skal udpeges en ny kommissær fra Danmark næste år, og den nuværende borgerlige regering vurderer ikke hendes chancer som særligt store.

”Det plejer at være sådan, at man peger på en kommissær fra ens egen blok. Radikale Venstre har af uvisse årsager valgt at melde sig ind i rød blok, så derfor ser det umiddelbart svært ud,” siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Han er afviser dog ikke idéen om at give den radikale politiker endnu en periode.

”Jeg er en af de mange, der synes, at hun har gjort det rigtig godt som kommissær. Derfor skal man ikke fuldstændig udelukke det, men umiddelbart tvivler jeg på, at en blå regering vil pege på en rød kommissær,” siger han og tilføjer:

”Men hun bestemmer jo selv, om hun vil være rød eller blå.”

Fantastiske ting
Margrethe Vestager blev sendt mod Bruxelles i 2014, da daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde sikret sig et flertal for beslutningen i Folketinget.

Der er 28 kommissærer, en fra hvert medlemsland (inklusive Storbritannien), der alle sidder fem år på posten. Og Margrethe Vestager vil nu have fem år mere efter 2019.

"Jeg vil virkelig gerne have en periode mere her i Kommissionen. Jeg kan se, at det tager noget tid at lære at komme ind i det. At gøre tingene ordentligt og få lagt en strategi," fortalte Margrethe Vestager til belgiske L'Echo.

Hun er sikker på, at yderligere fem år på posten til hende vil gavne EU’s arbejde:

"Med en ny periode fornemmer jeg, at vi kan udføre fantastiske ting."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00