Vestager afviser euroobligationer

EU: Ethvert land skal selv tage ansvar for sin finanspolitik, mener indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R). Derfor er hun skeptisk over for ideen om euroobligationer.
Morten Øyen

Min grundholdning er, at hvert land selv må tage ansvar for sin finanspolitik og for, at dets gæld bliver betalt tilbage.

Margrethe Vestager
Inderigs- og økonomiminister (R)
Selvom Danmark ikke er en del af eurozonen, så er regeringen alligevel imod ideen om de såkaldte euroobligationer. Det fremgår af et skriftligt svar fra indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) til Venstres Lykke Friis.

Euroobligationer er fælles statsobligationer i eurozonen og er senest blevet foreslået af den nye franske præsident Francois Hollande. Fordelen ved de fælles obligationer er, at flere lande kommer til at hæfte for et lands gæld, og det kan indebære gevinster i form af lavere rente på den offentlige gæld i lande med høje statsgældsrenter. Det er en række sydeuropæiske eurolande ramt af, men med fælles statsobligationer i eurozonen vil deres gæld blive billigere at afdrage, lyder argumentet. Det er derfor blevet foreslået som en løsning på den store gældskrise inden for EU.

Men forslaget indebærer også en risiko for, at incitamentet til at føre en sund og holdbar finanspolitik bliver svækket, mener Margrethe Vestager.

"Min grundholdning er, at hvert land selv må tage ansvar for sin finanspolitik og for, at dets gæld bliver betalt tilbage. Jeg er generelt skeptisk over for initiativer, der svækker incitamenter til at føre en sund og holdbar finanspolitik, idet sunde offentlige finanser er en forudsætning for stabil og holdbar vækst," skriver indenrigs- og økonomiministeren i sit svar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00