Vestager fylder 50 år: Se hendes politiske liv i billeder og citater

FØDSELSDAG: Danmarks EU-kommissær og tidligere radikal partileder, Margrethe Vestager, fylder rundt. Det markerer Altinget ved at se tilbage på hendes politiske liv gennem otte citater og billeder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin HolstKristine Korsgaard

Bruxelles' darling og kvinden bag Radikales valgsucces i 2011 fylder rundt.

Fredag kan Margrethe Vestager nemlig fejre sin 50-års fødselsdag.

Hun er i særdeleshed en populær fødselar. I Danmark sagde to ud af tre af vælgerne i en Norstat-måling i februar, at hun skal have endnu en periode som dansk EU-kommissær.

Det bakkes op i EU-systemet. VoteWatch Europe har foretaget en måling blandt personer, der arbejder i og omkring EU-systemet, og her indtager Margrethe Vestager andenpladsen på listen over, hvem der er mest sandsynlig som ny formand for EU-kommissionen. Hun bliver kun slået af franske Michel Barnier, der er EU's Brexitforhandler.

Men Margrethe Vestagers karriere strækker sig meget længere tilbage end EU. Faktisk har hun omtrent 30 år på bagen som politisk aktiv.

Altinget markerer den runde fødselsdag ved at se tilbage på Vestagers politiske liv igennem otte billeder og citater.

Der hvor det hele startede

 
 Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
”Faktisk overvejede jeg længe, om ikke jeg skulle læse til ingeniør. Jeg har altid været fascineret af broer. Brobygning er ingeniørkunst, der batter, og det kunne være sjovt at mestre den. Men da man traf beslutning om at opføre Storebæltsbroen, tænkte jeg – fejlagtigt skulle det senere vise sig – at de store broers æra var forbi, og at jeg derfor aldrig ville få lov at prøve kræfter med dem. Så det blev økonomistudiet i stedet.”
Kilde: Magasinet Karriere.

13. april 1968 blev sognepræsterne Hans Vestager og Bodil Tybjerg forældre til en datter, der fik navnet Margrethe. Hun var den første ud af søskendeflok på fire og voksede op på en præstegård i den lille stationsby Ølgod i Sydvestjylland nær Varde. Den politiske interesse og forkærlighed for den radikale politik må hun næsten have fået ind med modermælken. Begge forældre var nemlig aktive hos Radikale. Faren var sågar opstillet til Folketinget ad flere omgange, og det lykkedes ham at blive midlertidigt medlem i 2012.

Efter sin studentereksamen fra Varde Gymnasium drog Margrethe Vestager mod hovedstaden, hvor hun begyndte at studere økonomi på Københavns Universitet, hvilket gav hende titel af cand.polit. i 1993.

Den baggrund førte til et job som fuldmægtig i Finansministeriet og senere som specialkonsulent i Økonomistyrelsen, hvor hun sidenhen blev sekretariatschef. En stilling, hun bestred helt indtil 1998, hvor hendes politiske karriere tog fart.

Headhuntet af Poul Nyrup

 
 Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
”Jeg beder, når jeg er i kirke, og fadervor er en central del af min hverdag. Jeg beder ikke med ønske om noget konkret. Det at bede er for mig i høj grad et spørgsmål om at tale til mig selv, reflektere over og finde hvile i, at der er nogle ting, vi ikke kan lave om."
Kilde: DR.

Efter folketingsvalget i marts 1998 blev den 29-årige præstedatter Margrethe Vestager udnævnt som ny kirkeminister og undervisningsminister af statsminister Poul Nyrup (S). Dengang var hun den hidtil yngste kvindelige minister, og senere skrev hun sig også ind i historiebøgerne som den første kvinde, der fik et barn, mens hun var minister.

Men inden Margrethe Vestager indtog ministerkontoret, havde hun allerede så småt taget hul på sit politiske liv. I 1988 blev hun folketingskandidat i Esbjergkredsen for Radikale. Hun blev dog aldrig valgt, og i 1992 trak hun sit kandidatur. I stedet helligede hun sig det partipolitiske arbejde som medlem af Radikales hovedbestyrelse, forretningsudvalg og EU-udvalg fra 1989. I løbet af sit økonomistudie var hun også praktikant for partiet i Europa-Parlamentet. Samme år som hun blev færdiguddannet, blev hun landsformand, hvilket hun var fire år frem til 1997. I øvrigt var hun dengang med sine 25 år den hidtil yngste, der havde indtaget den post.

I 1998 forsøgte hun igen at opnå valg til Folketinget, men det var igen uden succes. Men så ringede Poul Nyrup og tilbød en ministerpost.

Privat blev hun i 1994 gift med Thomas Jensen, som hun har tre døtre med.

Overtog biksen fra Jelved

 Foto: Linda Kastrup/ Ritzau Scanpix
”I en klassisk boligannonce ville man nok sige, at jeg overtog et håndværkertilbud. Det kan blive rigtig godt, men der skal gøres noget.”
Kilde: Berlingske.

Det blev kun til 3,5 år i ministerkontoret for Margrethe Vestager, indtil magten skiftede i 2001. Til gengæld opnåede hun for første gang valg til Folketinget ved selvsamme valg.

Her sad hun også, da hun i juni 2007 blev udpeget som ny formand for den radikale folketingsgruppe efter Marianne Jelved. Og det var lidt af et håndværkertilbud, som hun overtog. Forgængeren, Jelved, havde i partiets opgangstider peget på sig selv som statsministerkandidat, og med det såkaldte radikale frihedsbrev havde partiet også fritaget sig fra at være støtteparti til Socialdemokratiet. Det gik ud over opbakningen, og så led partiet endnu et tab, da de to fremtrædende folketingsmedlemmer Naser Khader og Anders Samuelsen forlod partiet i maj 2007 og dannede Ny Alliance.

Interne kampe under Vestagers ledelse

 Foto: Sonny Munk Carlsen/ Ritzau Scanpix
 ”Jeg forsøger at finde ud af, hvorfor de har behov for at sige det? Hvorfor har de behov for at spille nogle meget hårde bolde op ad mig? For det er ikke for at sige noget om mig. Det er for at sige noget om sig selv.”
Kilde: Berlingske.

Det var dog ikke alle, der var lige tilfredse med den nye leder. I oktober 2008 forlod Simon Emil Ammitzbøll partiet og sagde i den forbindelse, at Margrethe Vestager var en egenrådig leder.

Det var blandt Vestagers beslutning om at samarbejde med Socialdemokratiet, der ikke var Simon Emil Ammitzbølls kop te.

"Sådan er det jo"

 Foto: Keld Navntoft
”Sådan er det jo. På et tidspunkt så kan man ikke være på dagpenge længere.”
Sagt på Radikales sommergruppemøde om S-SF-R-regeringens ændringer på dagpengeområdet.

Margrethe Vestager fastholdt sit samarbejde med Socialdemokratiet og pegede på Helle Thorning Schmidt som statsminister ved valget i 2011.

Et folketingsvalg, hvor Margrethe Vestager kunne glæde sig at have sikret sit parti en fremgang på otte mandater, hvilket næsten var en fordobling. Det var også med til at styrke Radikales position, da der skulle skrives et regeringsgrundlag til Helle Thornings nye trekløverregering med Socialdemokratiet, Radikale og SF.

Det medførte lange forhandlinger i det efterhånden sagnomspundne Crowne Plaza hotel. Efter to ugers forhandlinger præsenterede Helle Thorning sin nye regering, hvor Margrethe Vestager blev økonomi- og indenrigsminister.

Under Thorning-regeringen blev Margrethe Vestager anset for at være en, der skruede op for det liberale og ned for det sociale hos Radikale i kraft af den mere hårde kurs, der blev ført i forhold til økonomien og arbejdsmarkedspolitikken.

Den dårlige stemning

 
Foto: Nils Meilvang/ Ritzau Scanpix
”Det her er et ægte løftebrud. Hvis ikke Socialdemokraterne havde hejst et flag og sagt, 'vi tror, det giver større problemer, end det vil løse', havde vi gennemført øremærket barsel.”
Kilde: Jyllands-Posten.

Det interne forhold i S-SF-R-regeringen forløb ikke altid gnidningsfrit. Generelt var regeringen i modvind, og Socialdemokratiet blev beskyldt for løftebrud, fordi partiet ikke gennemførte al den politik, det var gået til valg på. Der opstod også en konflikt mellem Margrethe Vestager og Helle Thorning, fordi Vestager klart plantede ansvaret hos Socialdemokratiet for, at regeringen droppede den øremærkede barsel, der var blevet lovet før valget.

Efter regeringstiden har flere kritikere af Vestager peget fingre ad hende og sagt, at hun var dominerende i regeringssamarbejdet og tromlede regeringspartiet SF med sin radikale politik.

SF endte med at forlade regeringssamarbejdet i januar 2014, efter regeringsansvaret og de medfølgende politiske indrømmelser havde kastet partiet ud i en krise. Her blevet salget af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs dråben.

Farvel til dansk politik

 Foto: Arthur J. Cammelbeeck/ Altinget
”Jeg håber, det bliver Morten Østergaard. Han har været min wingman i over syv år. Vi har lagt strategier, reformer og arbejdet tæt sammen. Jeg tror ikke, der er nogen i dansk politik, jeg har større tillid til.”
Kilde: DR.

I 2014 var det slut med dansk politik for Margrethe Vestager, da Helle Thorning Schmidt udnævnte hende til Danmarks nye EU-kommissær og sendte hende til Bruxelles.

Vestager lagde ikke skjul på, hvem hun gerne så, overtog hendes tjans hjemme i Danmark, når hun skulle være konkurrencekommissær. Hun fik sit ønske opfyldt, og Morten Østergaard blev ny frontfigur for Radikale. 

Bruxelles' darling

 Foto: Virginia Mayo/ Ritzau Scanpix
"Hvis min skatteprocent gik fra 0,5 til 0,005 procent, ville jeg nok føle, at jeg skulle have kigget en ekstra gang på min skatteregning."
Sagt om Apples skattebetaling i Irland på et pressemøde i EU-Kommissionen.

I Bruxelles er Margrethe Vestager blevet en meget populær dame for sin kamp mod de store internationale virksomheder, der skæmmer den europæiske konkurrence, når de får favorable skattefordele.

Hun har blandt andet gjort sig positivt bemærket hos den franske præsident Emmanuel Macron, der har udset Vestager som sin yndling, som han gerne ser som ny formand for EU-Kommissionen.

Trods hendes store popularitet tyder det dog ikke på, at hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil garantere hende fem år mere som EU-kommissær, når der skal udpeges en ny i 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00