Vestager skruer op for sin kampagne for et EU-topjob

VALGKAMP: Den danske EU-kommissær er på charmeoffensiv for at skabe lydhørhed hos de øvrige EU-lande, for at hun kan komme i spil til posten som EU-kommissionsformand.

BRUXELLES: Efter at have lurepasset om overhovedet at være kandidat til noget som helst har den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, på det seneste sat turbo på forsøget på at lande jobbet som den næste formand for EU-Kommissionen.

Det bekræfter en række kilder i Bruxelles, der har set den tidligere frontfigur for Radikale i aktion den seneste tid.

Her har hun blandt andet mødtes med repræsentanter for EU-landene, de såkaldte EU-ambassadører, for at tale sin sag. Nogle møder var faciliteret af den danske EU-repræsentation, der er Udenrigsministeriets forpost i Bruxelles. Andre er sat op på andre landes initiativ.

Det ses som udtryk for, at hun arbejder en del hårdere på at skabe interesse for sin person, forud for at en række EU-topjob skal fordeles i løbet af de næste par måneder, end hun hidtil har givet udtryk for.

”Hun har været markant mere proaktiv med at netværke og snakke med folk. Hun har hidtil haft et klart ønske om at underspille tingene. Men der ser vi en helt anden indstilling nu. Hun er blevet mere offensiv,” siger en kilde tæt på den politiske dyst om kommissionsformandsposten, der i daglig Bruxelles-tale kaldes spitzenkandidatprocessen.

Primetime på TV
Kulminationen kommer, når Vestager onsdag stiller op til en stor TV-debat i Europa-Parlamentets plenarsal, hvor hun skal repræsentere EU’s liberale, Alde, i kampen mod de øvrige europæiske partifamilier.

Modsat de andre partigrupper har de liberale stillet med hele syv spidskandidater. Ved de to øvrige store debatter har Alde været repræsenteret af partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet, Guy Verhofstadt.

Den sidste såkaldte præsidentdebat, der er arrangeret af de europæiske public service-stationers paraplyorganisation, EBU, anses for at være den langt vigtigste.

Må byde sig til
At de liberale vælger at sende Vestager i felten, sender ”et signal om, at hun er deres klart bedste kort,” lyder det fra en anden centralt placeret EU-kilde, som dog også påpeger, at det er nødvendigt for hende at give den en skalle både på de ydre og indre linjer, hvis hun vil gøre sig forhåbninger om at komme i betragtning til et topjob.

”Hun kommer ikke udenom at stikke hovedet frem, hvis hun vil noget med det,” lyder vurderingen.

En deltager på ét af ambassadørmøderne undrer sig dog over, hvor lidt konkret Vestager var om, hvad hun ville bruge en kommissionsformandspost til, hvis hun fik chancen.

”Det var ikke, fordi hun havde nogen form for storslået visionær dagsorden,” lyder vurderingen.

”Hun gjorde sig mest umage for ikke at træde nogen over tæerne.”

Forrige artikel Ny måling: K står til at genvinde EP-mandat Ny måling: K står til at genvinde EP-mandat Næste artikel Vestager skal op imod de andre, der vil være EU-formand: Følg aftenens debat på Altinget Vestager skal op imod de andre, der vil være EU-formand: Følg aftenens debat på Altinget