Toppostkamp: Vestager tager én for EU-holdet

ANALYSE: Alt peger på, at Margrethe Vestager er at finde på listen, når de europæiske liberale torsdag afslører deres såkaldte Team Europe, der skal repræsentere dem i kapløbet om, hvem der skal være den næste EU-kommissionsformand.

Den danske EU-kommissær er i høj kurs på rygtebørsen i Bruxelles.
Den danske EU-kommissær er i høj kurs på rygtebørsen i Bruxelles.Foto: Francisco Seco/AP/RitzauScanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der skal gå meget galt, hvis ikke Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, står oppe på podiet, når EU’s liberale torsdag afslører de syv kandidater, der skal tegne deres politiske profil frem mod europaparlamentsvalget.  

Sådan lyder det fra en bunke kilder i Bruxelles og omegn forud for afsløringen af det hold, som den europæiske liberale partifamilie, ALDE, vil udpege til at lægge den ”liberale, midtsøgende linje” i de debatter, der er planlagt i forbindelse med det, der i EU-jargonen er kendt som spitzenkandidatproceduren, og som på papiret skal afgøre, hvem der bliver den næste EU-kommissionsformand.

Team Europe, som de liberale partier har døbt det, skal dog ses som en protest mod den procedure. ALDE har som det eneste større parti på EU-plan ikke villet stille med en spidskandidat til kommissionsformandsposten, fordi de vil lade det være op til EU’s stats- og regeringschefer at beslutte den sag, sådan som EU-traktaterne også foreskriver.

Dokumentation

Det siger Lissabon-traktaten om valget af EU-Kommissionens formand

”Under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europa-Parlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen. Denne kandidat vælges af Europa-Parlamentet med et flertal af dets medlemmer. Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europa-Parlamentet efter samme procedure.”

Kilde: Lissabon-traktaten Artikel 9D,7


0:000:00