Vestager: Vi lytter også til Danmarks ønske om at beholde EU-rabatten

FREMTIDSBUDGET: Kommissionen erkender, at kritiske lande som Danmark, Sverige og Holland må have lov at fortsætte med deres rabatter på indbetalingerne længe endnu, hvis de skal kunne overbevises om at acceptere EU’s ambitiøse nye budget.

Margrethe Vestager præsenterede onsdag EU's nye budgetforslag i Europa-Parlamentet sammen med kommissionsformand Ursula von der Leyen. 
Margrethe Vestager præsenterede onsdag EU's nye budgetforslag i Europa-Parlamentet sammen med kommissionsformand Ursula von der Leyen. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Som plaster på såret, hvis Danmark accepterer et større EU-budget, kan vi måske fortsætte med at modtage dansk milliardrabat mange år endnu.

”Det er jo tydeligt, at det er meget vigtigt for de lande, som er kritiske over for både budgettet og den store genopretningsplan,” siger ledende næstformand Margrethe Vestager, efter at Kommissionen onsdag fremlagde en historisk budgetpakke på samlet set omkring 13.800 milliarder kroner.

Heraf er cirka 8.200 milliarder kroner prisen på det normale syvårige rammebudget for 2021-2027, men oven i bliver der lagt en corona-genopretningspakke til 5.600 milliarder kroner.

To tredjedele af pengene i den gigantiske genopretningsplan er direkte støtte til de hårdest ramte lande – primært i Sydeuropa – som skal finansieres gennem lån, som Danmark ifølge forslaget skal garantere for sammen med alle de andre EU-lande.

Man skal ikke hænge i bremsen, når det gælder om at komme tilbage på sporet igen.

Margrethe Vestager
Ledende næstformand for EU-Kommissionen

Den plan er lodret i strid med, hvad Unionens fire strammerlande Danmark, Sverige, Holland og Østrig har ønsket. Men efter at Tyskland har accepteret den model, kan det blive svært for de fire lande at bremse de nye forslag.

For at få skeptikerne med ombord forsøger Kommissionen i forslaget om det nye rammebudget at opbløde sin tidligere modstand mod, at en håndfuld nationale ”korrektioner” eller rabatter på budgettet kan fortsætte.

Oprindeligt havde kommissærerne foreslået, at blandt andet Danmarks rabat på knap 1 milliard kroner om året skulle fases ud i løbet af de kommende syv år. Men nu fremgår det af Kommissionens opdaterede udspil, at en udfasning af rabatterne ville medføre ”uforholdsmæssige forøgelser af bidragene for visse medlemslande i 2021-2027” på grund af coronakrisen.

”For at undgå det kan de nuværende rabatter blive udfaset over en meget længere periode end forudset,” lyder det.

”Vi har forsøgt at høre efter”
Onsdag aften bekræftede Margrethe Vestager, at denne ændring i udspillet er en udstrakt hånd til blandt andre den danske regering. 

”For nogle lande er det meget vigtigt med tilskud, hvis de har stor gæld, for andre lande er det rabatten. Vores forslag afspejler, at vi har forsøgt at høre efter,” sagde hun.

Vestager ønsker ikke at kommentere den danske skepsis over for budgetforslagene mere konkret. Hun understreger dog, at coronakrisen i endnu højere grad har demonstreret, hvordan alle økonomierne i det indre marked er dybt afhængige af hinanden.

”Jeg tror, den danske regering selv skal vurdere, hvad de vil stille op til eller ej. Men når vi ser på behovene, så er det meget tydeligt, at vores erhvervsliv er spundet sammen,” siger hun:

”Man kan se over hele Europa, hvordan de forskellige sektorer er organiseret på en måde, der ikke har ret meget med landegrænser at gøre.”

Hæng ikke i bremsen
Den danske kommissær og tidligere økonomiminister mener, at sporene fra finanskrisen og den græske gældskrise for ti år siden skræmmer.

”Der diskuterede vi i meget, meget, meget lang tid, hvad vi skulle gøre ved det. Og måske blev det samlede svar for lille. Det gjorde, at det tog os meget lang tid at komme tilbage igen. Derfor blev de sociale omkostninger meget store,” siger hun.

Margrethe Vestager bruger det som argument for, at der denne gang er behov for, at EU slår hurtigt og hårdt til med en meget større økonomisk hammer.

”Bare det at kunne handle hurtigt og med stor volumen, det gør, at vi vil kunne komme meget stærkere tilbage igen,” siger hun:

”Efter den finansielle krise kom amerikanerne sig meget hurtigere, end vi gjorde i Europa. Så der er også storpolitik i, at man ikke skal hænge i bremsen, når det gælder om at komme tilbage på sporet igen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00