Vestager vil stramme grebet om techgiganterne

VÆRKTØJ: I to stykker lovgivning vil EU slå et søm i med to hamre. Begge lovforslag skal gøre internettet til et mere sikkert, trygt og transparent sted med mere fair konkurrence. Det ene er møntet på alle virksomheder.

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Som lovgivere må vi erkende, at der er nogle spillere, der er så store, at vi må lave særlovgivning for dem. Det har vi det ikke særlig godt med som lovgivere. Men tendensen, at de store bliver endnu større, er vi nødt til at gøre op med.

Morten Løkkegaard
MEP, Venstre

Der kommer nye værktøjer til at tøjle verdens mest magtfulde virksomheder i værktøjskassen, hvis EU vedtager den store digitale lovpakke, som EU-Kommissionen præsenterede i går eftermiddag.

Kommissionen, personificeret i ledende næstformand Margrethe Vestager og kommissær for industri Thierry Breton, præsenterede en stor lovpakke indeholdende to stykker lovgivning, som bredt set skal give EU-systemet bedre muligheder for at indskrænke store digitale virksomheders magt og sørge for, at mindre virksomheder har en fair chance.

Digital Services Act og Digital Markets Act, som forslagene hedder, skal også indhegne store techvirksomheders muligheder for at misbruge deres størrelse og samtidig holde dem ansvarlige for, hvad de som platforme huser.

Dokumentation

EU-Kommissionens digitale lovpakke kort fortalt
Der er to stykker lovgivning: Digital Services Act og Digital Markets Act.

Digital Services Act kommer til at gælde for alle virksomheder, både store og små.

Den drejer sig mest om at håndtere ansvaret for ulovligt indhold som terrorpropaganda eller børneporno samt salg af farlige og kopierede varer. Den indeholder dog særregler om at udarbejde risikovurderinger og afbødningsstrategier, hvis tjenesten har mere end 45 millioner brugere.

Digital Markets Act er målrettet store virksomheder, der opfylder tre kriterier:
1) Har en størrelse, der påvirker det indre marked
2) Har kontrollen med en vigtig adgang, som forretninger skal bruge for at nå købere eller brugere
3) At virksomhedens position i markedet forventes at være stabil eller holdbar i den umiddelbare fremtid

Virksomheder, der opfylder de kriterier, bliver udnævnt til en gatekeeper, som har et særligt ansvar for at sikre et fair og velfungerende marked.

Forslagene er fremlagt som en forordning, der vil gælde i hele Unionen, hvis den bliver vedtaget. De næste skridt er, at de skal forhandles af EU-Parlamentet og EU's medlemslande.


0:000:00