Debat

Volt: Det er vores demokratiske pligt i Europa at kæmpe for et regimeskifte i Rusland

Europa bør gøre alt, der er muligt, for at støtte Ukraines suverænitet og sikre regimeskifte i Rusland. Dette er ikke en krig mellem Rusland og Vesten, men Putin og Vesten, skriver Kathrine Richter.

Vi skal bakke op om Ukraines suverænitet, skriver Katrine Richter.
Vi skal bakke op om Ukraines suverænitet, skriver Katrine Richter.Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er tydeligt, at tiden er inde til regimeskifte i Rusland. Med Putins angreb på Ukraine og hans offentlige opfordringer til regimeskift i Kiev-regeringen, er det på tide at bruge vores erfaringer konstruktivt: At forhandle med diktatorer, som om de arbejder ud fra et demokratisk synspunkt, har hverken ført til demokratiske revolutioner eller retfærdige og åbne samfund, som vi havde håbet. 

I stedet forhindrer vores afhængighed af autokratiske regimer os i at kæmpe for vores værdier og i at beskytte dem, der har mest brug for det. Dette har aldrig været formålet med frihandelsaftaler eller de liberale demokratiers idealistiske mål.

Vi må gøre status over vores globale forbundethed, og hvordan gode borgere i hele verden støtter hinanden.

Kathrine Richter
Forperson, Volt Danmark

Derfor må vi spørge os selv, hvad skal fremtiden bringe? Vi taler om demokrati og frihed, men hvilken pris er vi villige til at betale for at garantere disse kvaliteter?

Europæere over hele kontinentet bakker op om ukrainerne, men vi er samtidig bundet af realpolitiske reaktioner fra nationale ledere, som skal sikre borgeres adgang til energi til overkommelige priser, og at vores industrier fortsat kan fremstille produkter til globalt forbrug. Særlig Tysklands udenrigspolitik overfor Rusland bliver skarpt kritiseret.

Demokratiske naboer
Derfor er dette et skelsættende øjeblik for Europa og for de liberale demokratier. Vi må gøre status over vores globale forbundethed, og hvordan gode borgere i hele verden støtter hinanden.

Russiske borgere demonstrerer mod deres ledere og risikerer hårde straffe undervejs. Ukrainerne har strakt deres hænder ud mod Europa og bliver netop nu beskudt for deres indsats. Overalt i verden er autokratier på vej frem, ikke demokratier. Det betyder, at vi ikke kan tage vores levevis for givet. Vi er nødt til at erkende, at det ikke kun er dem, der står med våben i hænderne, der kæmper.

Vi i Europa, i lande med fred og velstand - det er også vores levevis, der er under angreb. For ukrainernes og russernes frihed er Østeuropas frihed, og Europa som helhed har kun gavn af frie og demokratiske nabolande. 

Det Europæiske Råd bør forpligte sig til at sende militær bistand til Ukraine på deres anmodning.

Kathrine Richter
Forperson, Volt Danmark

Europa og europæerne ønsker at se Rusland vokse frem som et demokratisk kraftcenter, men det kan kun ske, hvis vi kæmper sammen med ukrainerne og de demokratiske russere mod Vladimir Putins despotiske regime.

Det Europæiske Råd bør forpligte sig til at sende militær bistand til Ukraine på deres anmodning. EU bør straks opfordre medunderskriverne af Budapest-memorandummet til at bakke op om Ukraines suverænitet og gøre alt, hvad der er muligt, for at standse de russiske angreb. 

Regimeskifte
Europa kender smerten ved krig, og selv om vi har gjort meget for at forhindre konflikten, så stirrer vi lige på den. Ikke på vores foranledning og ikke noget, vi ønsker. 
Putin har ansvaret; men svaret må være europæisk. Forenet i vores tro på demokrati, frihed og menneskerettigheder. Alt sammen værdier, som hr. Putin har krænket.

Vi opfordrer derfor til et regimeskifte i Rusland. Vi har brug for, at Rusland indtager sin hæderlige plads blandt de europæiske demokratier: For at russere og europæere kan leve i fred, handle og trives sammen - som europæere.

Men for at dette kan finde sted, må vi fjerne ethvert despotisk autokratisk spor i russisk politik, hvilket betyder, at Vladimir Putin og hans kriminelle administration skal fjernes fuldstændigt.

Dette er en konflikt mellem Putin og Vesten, ikke mellem russerne og Vesten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00