Kronik

Von der Leyen og estisk premierminister om Global Gateway: "Der kan ikke sættes et prismærke på frihed"

Global Gateway, EU's investeringspakke på 300 milliarder euro, skal hjælpe med at fastholde den internationale og økonomiske regelbaserede verdensorden, skriver Ursula von der Leyen og Kaja Kallas.

For at sikre Ukraines sejr skal EU og dets allierede mobilisere den nødvendige indflydelse til at lede den geopolitiske og økonomiske orden i retning af åbenhed, samarbejde og frihed, skriver Ursula von der Leyen og Kaja Kallas.
For at sikre Ukraines sejr skal EU og dets allierede mobilisere den nødvendige indflydelse til at lede den geopolitiske og økonomiske orden i retning af åbenhed, samarbejde og frihed, skriver Ursula von der Leyen og Kaja Kallas.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Ursula von der LeyenKaja Kallas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den globale økonomis skrøbelighed er blevet tydeliggjort af Ruslands krig mod Ukraine, covid-19-pandemien og af cyberangreb og fysiske angreb på kritisk infrastruktur.

Af hensyn til borgernes sikkerhed og velfærd er vi nødt til at erstatte uholdbar afhængighed med afbalancerede partnerskaber.

Vi er nødt til at handle med partnere, vi kan stole på, ikke partnere, der bruger vores tillid i mod os. Og som demokratier er vi er nødt til at stå sammen last og brast mod autokrati for at forsvare vores værdier og forme den globale økonomis fremtid.

Vores sanktioner mod Rusland lammer landets krigsøkonomi, og Ukraine gør fremskridt på slagmarken

Ursula von der Leyen og Kaja Kallas
Hhv. formand, Europa-Kommissionen og premierminister, Estland

Dette er netop formålet med Global Gateway, EU's investeringspakke på 300 milliarder euro, der skal hjælpe med at fastholde den internationale og økonomiske regelbaserede verdensorden.

Den blev lanceret for næsten et år siden og er et eksempel på en tilgang, som Estland har været forkæmper for lang tid før mange andre: pålidelig konnektivitet. En tilgang, der er blevet endnu mere presserende efter Ruslands ubegrundede aggression og grove overtrædelse af folkeretten.

Vi erstatter russiske fossile brændstoffer med robuste forsyningskæder, der muliggør den grønne omstilling og undgår nye afhængigheder.

Vi fremmer et åbent, sikkert og digitalt samfund, som har mennesket i centrum, og som afspejler vores demokratiske værdier og standarder. Og vi fortsætter med at finde partnere, der ønsker at slutte sig til os i opbygningen af en fri, fremgangsrig og bæredygtig fremtid.

På denne vej står vi over for et valg: Er vi villige til at betale ekstra for pålidelighed eller ej? Europas budskab er klart: Pålidelighed har sin pris — men det er en pris, der er værd at betale. Der kan ikke sættes et prismærke på frihed.

Fra ord til handling

De tre baltiske stater og andre stater i Central- og Østeuropa har i årevis forstået Putins virkelige hensigt og advaret andre om, at Rusland ikke er nogen pålidelig energipartner.

Estland, sammen med Letland, Litauen og Polen, begyndte at afkoble sig fra russisk energi længe før Kremls invasion af Ukraine. Disse lande har investeret i vedvarende energi, LNG-terminaler eller samkøringslinjer.

Sammen kan vi bidrage til en ny globaliseringsæra

Ursula von der Leyen og Kaja Kallas
Hhv. formand, Europa-Kommissionen og premierminister, Estland

Med RePowerEU følger hele Europa nu deres eksempel for at sætte en stopper for vores afhængighed af russiske fossile brændstoffer en gang for alle.

Den nuværende krise har afsløret EU's indre styrke. Vi har handlet som en enhed – hurtigt og beslutsomt.

Vores sanktioner mod Rusland lammer landets krigsøkonomi, og Ukraine gør fremskridt på slagmarken.

NATO og den transatlantiske sikkerhedsalliance er stærkere end nogensinde før. Men krigen er langt fra ovre.

For at sikre Ukraines sejr skal EU og dets allierede mobilisere den nødvendige indflydelse til at lede den geopolitiske og økonomiske orden i retning af åbenhed, samarbejde og frihed og overholdelse af regler, der afspejler disse værdier.

Læs også

Global Gateway, som er et håndgribeligt eksempel på pålidelig konnektivitet, er det rigtige værktøj til løsning af den opgave.

Mod pålidelige partnerskaber

Global Gateway er Europas løfte til vores nabolande og globale partnere om etablering af et positivt, værdibaseret tilbud om samarbejde.

Mens autokratier søger at skabe indflydelsessfærer, at øge – snarere end at reducere usunde afhængigheder – ønsker vi at opbygge partnerskaber baseret på fælles værdier og visioner for fremtiden.

Det er vigtigt at gøre fælles front mod autokratiske regimers voksende selvhævdelse og aggression

Ursula von der Leyen og Kaja Kallas
Hhv. formand, Europa-Kommissionen og premierminister, Estland

Vi ønsker at opbygge den digitale og grønne infrastruktur til morgendagens økonomi, og vi ønsker at forbinde vores partnere med Europa — herunder vores partnere i det østlige naboskab — og vi ønsker at forbinde os til det mangfoldige og dynamiske globale syd.

Global Gateway leverer allerede konkrete resultater. EU finansierer for eksempel nye økonomiske korridorer og energiinfrastruktur for at knytte Vestbalkan tættere til EU og muliggøre deres europæiske drøm.

Med investeringer i vedvarende energi, grøn brint og råvareværdikæder opbygger vi win-win-relationer med lande som Namibia og Chile — til fordel for deres bæredygtige vækst og vores energisikkerhed.

Og med opførelsen af en digital infrastruktur, som for eksempel et nyt fiberoptisk undersøisk kabel under Sortehavet, diversificerer vi internetadgangen på tværs af Kaukasus og Centralasien.

Global Gateway støtter også opførelsen af mRNA-vaccinefabrikker i Rwanda og Senegal og snart i Latinamerika for at fremme global sundhed gennem avanceret teknologioverførsel og regional modstandsdygtighed.

Det er vigtigt at gøre fælles front mod autokratiske regimers voksende selvhævdelse og aggression. Derfor er Global Gateway gået sammen med Europas nærmeste partnere og har tilsluttet sig andre pålidelige konnektivitetsinitiativer.

Læs også

For eksempel med G7-partnerskabet for global infrastruktur og investeringer, som ikke kun skal udnytte vores investeringer, men også vores know-how og indflydelse på etablering af standarder.

Sammen kan vi bidrage til en ny globaliseringsæra, hvor økonomisk modstandsdygtighed flugter med økonomisk effektivitet, og hvor både vores værdier og vores velfærd er i højsædet.

En platform for koordinering

Vi oplever et afgørende øjeblik — et sandhedens øjeblik. Det er bydende nødvendigt at fortsætte med at tage udfordringen op og opbygge en stærk koalition for fremskridt mod historisk revisionisme.

Som et bidrag til vores samarbejde har Estland udviklet Team Europe-partnerskabsportalen for Den Europæiske Union og dens medlemsstater for at engagere sine partnere som en del af Global Gateway.

Dette års digitale topmøde i Tallinn er en opfordring til demokratier om sammen at levere pålidelig konnektivitet, at opretholde frihed og demokrati og vise, at vi er med i det lange seje træk — for Ukraine, for fred og for en fremtid med en åben og retfærdig international orden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Kaja Kallas

Premierminister, Estland
jura (University of Tartu 1999), EMBA (Estonian Business School 2010)

0:000:00