Von der Leyens varsel om EU-mindsteløn skaber fornyet dansk bekymring

MINDSTELØN: EU-Kommissionen vil til efteråret fremsætte lovforslag om mindsteløn i EU. Trods løfter om at tage hensyn til kollektive aftalemodeller udløser meldingen stærke reaktioner fra arbejdsmarkedets parter.

Alle skal have en minimumsløn," lød det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, da hun onsdag holdt tale om unionens tilstand.
Alle skal have en minimumsløn," lød det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, da hun onsdag holdt tale om unionens tilstand.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisRikke Albrechtsen

EU-Kommissionen har gentagne gange lovet, at deres initiativ ikke vil berøre den danske aftalemodel. Det er derfor yderst kritisabelt, at Kommissionen vil fremsætte EU-lovgivning uden holdbare garantier for, at vores model vil gå fri.

Jacob Holbraad
Adm. direktør, DA
Fakta
Bag om mindstelønnen
  • 22 ud af EU’s nuværende 28 lande har i dag en national lovgivning om mindsteløn. 
  • I Danmark lovgives ikke om vilkår på arbejdsmarkedet. Det aftales i stedet mellem arbejdsmarkedets parter ved overenskomstforhandlinger.
  • Forslaget om en fælles lovbestemt europæisk mindsteløn vækker bekymring i Danmark hos politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiverne. 
  • Den danske bekymring går blandt andet på, at det vil skade overenskomstdækningen i Danmark samt skabe mindre incitament for de lønmodtagergrupper, der endnu ikke er omfattet af en overenskomst.

Den årlige "state of the union"-tale, som blev afholdt onsdag, giver anledning til dybe panderynker hos arbejdsmarkedets parter.

Her slog kommissionsformand Ursula von der Leyen fast, at der snart vil blive fremsat et lovforslag om lovbestemt mindsteløn i EU.

"Alle skal have en mindsteløn," lød det fra talerstolen i Bruxelles.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00