7. oktober 202209:00 - 11:00
Samråd: Skattely

Folketingets Europaudvalg har kaldt skatteminister Jeppe Bruus (S) i åbent samråd om skattely.

Samrådsspørgsmål A:

Ministeren bedes redegøre for indholdet af mødet mellem EU-Kommissionen og henholdsvis Skatteministeriet og Justitsministeriet på teknisk niveau vedrørende EU-Kommissionens henstilling af 14. juli 2020 (C (2020) 4885) om at gøre statslig finansiel støtte til virksomheder i Unionen betinget af fraværet af forbindelser til ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner (jf. EU’s sortliste over skattely), der blev afholdt 6. september 2022, som oplyst i en besvarelse til Folketinget af 30. august 2022 (Europaudvalget, alm. del – svar på spm. 248).

Herunder bedes ministeren redegøre for om mødet førte til en fælles fortolkning af EU-retten mellem de danske myndigheder og EU-Kommissionen efter mere end to års uklarhed.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Samrådsspørgsmål B:

Kan ministeren bekræfte, at der hersker uklarhed om retstilstanden, idet EU-Kommissionen (EU-traktatens vogter) og de danske myndigheder anlægger modstridende fortolkninger af, hvorvidt EU-Kommissionens henstilling af 14. juli 2020 (C (2020) 4885) om at gøre statslig finansiel støtte til virksomheder i Unionen betinget af fraværet af forbindelser til ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner er i overensstemmelse med EU-retten?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Samrådsspørgsmål C:

Ministeren bedes vurdere, om en beslutning truffet af et EU-medlemsland, som EU-Domstolen på et senere tidspunkt afgør som værende i strid med EU-retten, med al sandsynlighed vil være en undskyldelig overtrædelse – og dermed ikke kan medføre erstatningspligt for økonomiske tab som følge af den EU-stridige beslutning – i det tilfælde, at EU-Kommissionen direkte har henstillet medlemslandene til at træffe en sådan beslutning og i øvrigt har oplyst til medlemslandet talrige gange, at EU-Kommissionen opfatter en sådan beslutning som værende i overensstemmelse med EU-retten.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Samrådsspørgsmål D:

Kan ministeren bekræfte, at nationale domstole i tilfælde af en eventuelt erstatningssag anlagt mod Danmark for brud på EU-retten er forpligtet til at tage EU-Kommissionens henstillinger i betragtning som retskilde, når der træffes afgørelse, jf. Grimaldi-sagen (C-322/88).

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Samrådsspørgsmål E:

Finder ministeren det bekymrende, at EU-Kommissionen, jf. EU-Kommissionens henstilling af 14. juli 2020 (C (2020) 4885) om at gøre statslig finansiel støtte til virksomheder i Unionen betinget af fraværet af forbindelser til ikke-samarbejdsvillige skattejurisdiktioner, direkte opfordrer medlemslandene til at handle på en måde, som ifølge de danske myndigheder er i strid med EU-retten, idet spørgeren bemærker, at EU-Kommissionen som traktatens vogter sammen med EU-Domstolen har til opgave at sikre, at EU’s lovgivning overholdes?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Samrådsspørgsmål F:

Ministeren bedes oplyse, hvad ministeren fremadrettet vil gøre for at forhindre, at statslig finansiel støtte udbetales til virksomheder, som indirekte ejes fra et land på EU’s sortliste over skattely.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Søndergaard (EL).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00