Briterne bøjer af i forhandlinger om Brexit

Den nyligt indgåede rammeaftale mellem EU og Storbritannien ventes endelig godkendt på EU-topmødet d. 14-15. december. Aftalen er et vidnesbyrd om, at Storbritannien har givet meget store indrømmelser til EU for at komme videre til anden fase i Brexit-forhandlingerne. Dermed synes risikoen for et hårdt Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale, væsentlig mindre.

Der er dog stadigvæk en reel risiko for, at de hårde brexiteers i den britiske regering underløber Theresa May og løber fra briternes aftale med EU. Dette vil resultere i et totalt kaos med katastrofale følger – ikke mindst for briterne.

De fremskridt, som trods alt har indfundet sig, skyldes, at Theresa May har givet sig på en række områder, der tidligere udgjorde ”røde linjer” for briterne. Det gælder f.eks. ift. regningen efter Brexit, EU-Domstolen og EU-borgeres rettigheder i Storbritannien efter Brexit. Det er også værd at bemærke, at Storbritannien reelt har åbnet for at blive i EU’s indre marked, hvis der ikke findes en god løsning på grænsespørgsmålet i Nordirland. Ingen aner, om sådan en løsning findes.

Meget taler for at der indgås en transitionsaftale mellem EU og Storbritannien, der løber indtil udgangen af den nuværende EU-budgetperiode – dvs. til udgangen af 2020. Det kan måske købe tid til at forhandle en udvidet handelsaftale mellem EU og Storbritannien, inden briterne endeligt træder ud af EU’s indre marked. Problemet er blot, at ingen aner, hvilken aftale briterne ønsker – tilsyneladende heller ikke briterne selv.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget