Dansk europapolitik vedtages ofte i enighed

Den danske europapolitiske linje fastlægges af et solidt og bredt flertal af partier i Folketinget. Som regel er der enighed blandt alle de EU-positive partier, når EU-lovgivning skal implementeres i dansk ret, og når regeringen skal have mandat til forhandlinger i EU. Det viser en ny analyse af flere tusinde danske love og forhandlingsmandater, som Tænketanken EUROPA har foretaget.

Selv de to mest EU-skeptiske partier i Folketinget – Dansk Folkeparti og Enhedslisten – bakker oftere op, end de er imod. Generelt bakker de skeptiske partier mere op i de perioder, hvor de agerer støtteparti til en regering. Dansk Folkeparti har faktisk stemt for 94 pct. af EU-implementeringen i Danmark under de seneste to V-ledede regeringer og kan næsten betegnes som et hemmeligt ja-parti.

Liberal Alliance har flyttet sig i en væsentlig mere EU-positiv retning – først som støtteparti til regeringen og siden som regeringsparti. I dag bakker partiet 100 pct. op både mht. implementeringsforslag og mandater. Under SR-regeringen støttede Liberal Alliance kun omkring halvdelen af forslagene. Omvendt er Socialistisk Folkeparti gået fra at stemme for næsten alle implementeringslove under de socialdemokratisk ledede regeringer til kun at bakke op omkring 75 pct. under de seneste Venstre-ledede regeringer.

Samlet set tegner der sig et billede af, at den danske europapolitiske linje i høj grad fastlægges i en bred og stabil konsensus, der ofte også omfatter Folketingets ellers EU-skeptiske partier.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget