Handelsaftale med Japan er godt nyt for Danmark

Mens USA har trukket sig tilbage som førende i den globale handel, viser den nye handelsaftale mellem EU og Japan en bemærkelsesværdig udvikling på den internationale handelspolitiske scene. EU og Japan udgør tilsammen 28 pct. af den globale økonomi, og studier viser, at handlen mellem EU og Japan kan vokse med op mod en tredjedel som følge af aftalen. Aftalen understreger, at EU er villig til at gå foran og forme rammerne for fremtidens handel.
 
Handelsaftalen dækker områder som er politisk sensitive og traditionelt svære at blive enige om. Det gælder f.eks. landbrug og fødevarer, hvor den danske fødevareeksport til Japan kan forventes at stige betydeligt. Det gælder især eksport af dansk svinekød, som japanerne aftager store mængder af.
 
Et centralt område i aftalen er bilindustrien, hvor gensidige handelsbarrierer fjernes. EU og Japan vil også kordinere den fremtidige regulering af bilindustrien, hvilket kan få afgørende betydning globalt, da de to økonomier tilsammen udgør en stor del af verdens bilindustri. Med aftalen kan EU således få en ledende rolle i udviklingen af nye standarder og regulering på området.
 
Aftalen indeholder en håndhævelsesmekanisme meget lig den, der anvendes i Verdenshandelsorganisationen, WTO. En såkaldt ISDS-mekanisme, som mødte modstand i EU’s handelsaftale med Canada, er ikke en del af aftalen. Denne forhandles – modsat tidligere – separat og er endnu ikke faldet på plads. Her er EU modstandere af ISDS til beskyttelse af investorer, mens Japan er fortalere for en sådan løsning.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget