Reform af euroen er vigtig – også for Danmark

Opsvinget i euroområdet har bidt sig fast med positiv afsmitning på den økonomiske udvikling i Danmark. Fremgangen giver luft til at få gennemført reformer af euroen, som gør den mere robust og mindsker risikoen for nye voldsomme kriser. Samtidig tegnes et politisk landskab, hvor især den franske præsident Macron presser hårdt på for at udvikle eurosamarbejdet.

Den danske regering har med en række mindre eurolande meldt sig ind i debatten. Udgangspunktet er, at der ikke skal gøres mere end det absolut nødvendige. Men det understreger, at Danmark har stærke interesser i udviklingen i euroområdet.
 
Reformer af eurokonstruktionen bør både sigte på at fremme større national ansvarlighed i den økonomiske politik og på større ansvarsdeling via forsikringsordninger. Det gælder f.eks. bankunionen, som må gennemføres fuldt ud. Den økonomiske overvågning bør samtidig forbedres og adgang til EU-budgetmidler betinges af overholdelse af EU’s økonomiske anbefalinger. Det nationale ejerskab til anbefalingerne kan øges, hvis den direkte dialog mellem EU-politikere og de nationale parlamenter om EU’s økonomiske politik styrkes.
 
Desuden skal eurolandenes krisefond (ESM) kunne yde lavtforrentede lån til eurolande, som har overholdt EU’s anbefalinger, men som alligevel har økonomiske vanskeligheder. Endelig skal der på sigt etableres en egentlig stabiliseringsmekanisme til at dæmpe udsving i eurolandenes økonomier og aflaste pengepolitikken. Reformerne vil bidrage til at gøre både euroen og dansk økonomi mere robuste.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget