Dansk euroskepsis er nuanceret og varierer i intensitet

At være skeptisk over for EU-samarbejdet er ikke ensbetydende med et ønske om, at Danmark forlader EU. Flere forskellige faktorer er medvirkende til danskernes modstand mod EU, og kun i nogle tilfælde fører denne skepsis til hård EU-modstand, dvs. et ønske om at Danmark melder sig helt ud af samarbejdet.
 
Det viser en ny analyse af data fra en omfattende meningsmåling om suverænitet, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA. Danskerne er mest skeptiske over for, at Danmark afgiver suverænitet til EU. Desuden kan borgernes syn på niveauet af demokrati i EU udløse en vis modstand i befolkningen. Den økonomiske side af samarbejdet vækker til gengæld ikke til stor skepsis blandt danskerne.
 
Bevæger man sig et niveau dybere ned meningsmålingen og sammenholder besvarelserne med en række sociodemografiske forhold som køn, alder, uddannelsesniveau, husstandsindkomst og region, viser der sig nogle væsentlige nuancer i danskernes EU-skepsis. Generelt er de højest uddannede, de unge og de højeste indkomstgrupper mindst skeptiske over for EU-samarbejdet, og kun mht. økonomisk skepsis er der signifikant forskel på mænd og kvinder.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget