Jordskred i gang blandt EU-skeptiske vælgere

Mens venstrefløjen tegnede sig for næsten 9 ud af 10 EU-skeptiske stemmer ved Europa-Parlamentsvalget i 1994, fik den 20 år senere – ved valget i 2014 – mindre end 1 ud af 4. Her gik mere end 3 ud af 4 af de skeptiske stemmer i stedet til højrefløjen. Ved de sidste fem valg til Europa-Parlamentet er der gradvist sket et voldsomt skred blandt de EU-skeptiske vælgere, så højrefløjen i dag i udpræget grad repræsenterer dansk EU-modstand i Europa-Parlamentet.
 
Magtforholdet tippede ved valget EP-valget i 2009, hvor Dansk Folkeparti fik stor fremgang, mens JuniBevægelsen gik tilsvarende tilbage. Udviklingen fortsatte ved seneste valg i 2014, hvor Dansk Folkepartis store fremgang også trak den samlede andel af EU-skeptiske stemmer op på det højeste niveau ved de seneste fem Europa-Parlamentetsvalg. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, som viser, at opbakningen til de EU-skeptiske partier har flyttet sig markant fra venstre mod højre.
 
To forhold synes afgørende for, om udviklingen vil vende eller fortsætte ved det kommende valg i 2019. For det første om Dansk Folkeparti kan fastholde den rekordstore opbakning fra 2014. For det andet hvilken betydning det vil få, at Enhedslisten for første gang stiller selvstændigt op til Europa Parlamentet. Endelig er det værd at bemærke, at den danske opbakning til EU er steget markant efter den britiske beslutning om et forlade EU-samarbejdet.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget