EU deler Trumps kritik af Kina, men vil spille efter reglerne

Den amerikanske præsident har bebudet, at han vil indføre straftold på kinesisk stål og aluminium. Indtil videre går EU fri af de amerikanske sanktioner, men vil Trump indfri en målsætning om 80 pct. selvforsyning på området, er han nødt til at bredde handelsprotektionismen ud til flere lande. Der er endnu ikke tale om handelskrig, men situationen kan eskalere, og Trump har truet med indgreb over for mere end 1.300 kinesiske varer. Kineserne har lovet at reagere med modsvarende tiltag på amerikanske varer. Det vil være et økonomisk tilbageslag for alle parter.
 
Trumps håndtering af Kina er blevet mødt med kritik fra EU’s side. EU bakker dog samtidig op om Trumps kritik af Kina, men til forskel fra den amerikanske præsident ønsker EU at håndtere Kina gennem det regelbaserede WTO-system. EU har også tilbudt amerikanerne sin støtte, hvis USA vælger at gå WTO-vejen.
 
En af årsagerne bag Trumps udfald mod Kina er det store amerikanske handelsunderskud ift. Kina, som ifølge Trump er udtryk for, at amerikanerne er blevet ”snydt”. Trumps politik har dog høj risiko for at forværre de udfordringer, som den ifølge den amerikanske præsident skal imødekomme.

Dels er mange amerikanske virksomheder tæt forbundet med kinesiske via multinationale værdikæder. De vil således blive påvirket negativt af amerikanske toldmure. Dels er det i højere grad teknologi end handel, som har ført til usikkerhed og tab af arbejdspladser inden for bestemte sektorer. Endelig vil de skattelettelser, som Trumps vedtog i 2017, ifølge IMF føre til, at den i forvejen enorme amerikanske gæld forøges.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget