Danskerne forbinder EU med økonomisk velstand

Både økonomiske og kulturelle faktorer kan have betydning for folks opbakning eller modstand mod EU-samarbejdet, og vægtningen af de enkelte faktorer kan variere væsentligt de enkelte lande imellem. Danskerne har både i forhold til briterne og i forhold til et snit af EU’s nye og gamle lande et meget positivt syn på den økonomiske betydning af at være med i samarbejdet.
 
Mange forbinder EU med økonomisk velstand, og kun få danskere ser EU som spild af penge. Dette er interessant i lyset af det netop fremsatte forslag for EU’s budget 2021-2027, hvor Danmark ser ud til at skulle øge bidraget en smule. Forslaget er blevet modtaget med skepsis i de fleste danske partier, men kun få danskere føler, at medlemskabet af EU er spild af penge. Vi føler os heller ikke truede på vores kulturelle identitet i samme omfang som briterne. Det viser en ny analyse på baggrund af data fra Eurobarometer 2002-2017.
 
En regressionsanalyse viser dog også, at det at opfatte EU som lig med ”økonomisk velstand” betyder mindre for danskernes overordnede syn på EU, end det gør for briterne og en række andre europæiske befolkninger.
 
Omvendt betyder det mere for danskernes syn på EU at opfatte EU som ”spild af penge”, sammenlignet med briterne og en række andre europæiske befolkninger. At opfatte EU som et ”tab af kulturel identitet” betyder ikke mere for danskernes syn på EU sammenlignet med de øvrige europæiske befolkninger.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget