Danskerne er lunkne over for at udvidde EU – i bredden og i dybden

Mens dansk EU-skepsis kun i meget begrænset grad sætter sig igennem som et ønske om at forlade EU, så viser den sig til gengæld ved høj modstand mod nye udvidelser og integration. Vi vil ikke følge briterne ud af EU, men vi ønsker heller ikke, at flere beslutninger skal tages i EU, eller at EU udvides med flere lande.
 
Ser man på alle EU’s medlemslande, synes der at være et klart skel mellem de oprindelige medlemmer og de nye lande, som blev optaget i EU med østudvidelsen i 2004 eller senere. Befolkningerne i de oprindelige lande er primært positive mht. at flere beslutninger træffes på EU-niveau (integration i dybden), mens befolkningerne i de nye lande også er positivt stemte overfor yderligere udvidelse (integration i bredden). Der er dog store nationale forskelle.
 
I Danmark er andelen, der er positive over for, at flere beslutninger tages i EU, næsten fordoblet fra 17 til 31 pct. i perioden 2014-2017. Andelen, der er positive over for yderligere udvidelse af EU, er i samme periode faldet fra 40 til 35 pct. Spørges der ind til konkrete områder, er danskerne dog overvejende for en fælles EU-politik. Det gælder ikke mindst på indvandrings- og på energiområdet. Til gengæld ønsker vi ikke fælles EU-politik på det økonomiske område, hvilket stemmer godt overens med den store modvilje mod at afskaffe euroforbeholdet.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget