Stærke spidskandidater kan løfte partier op til 12 procentpoint ved EP-valg

Poul Nyrup Rasmussen og Morten Messerschmidt har muligvis ikke deres politik tilfælles – til gengæld er de fælles om at have torpederet den ellers klare sammenhæng mellem de politiske partiers medieomtale og vælgertilslutning, når det kommer til Europa-Parlamentsvalgene. Det ses tydeligt i valgresultaterne fra 2004 og senest i 2014, hvor de to spidskandidater trak ekstraordinært mange stemmer.
 
Selv om det er svært at isolere enkelte faktorer i en valgkamp, så viser analyser af de fire seneste valg til Europa-Parlamentet, at de partier, som har mønstret særligt stærke kandidater til valget, ligger væsentligt over den vælgertilslutning, de kunne forvente, hvis man kigger på mediernes omtale af partierne og partiernes generelle nationale opbakning. Ved seneste EP-valg modtog Dansk Folkeparti 77 pct. af deres stemmer fra personlige stemmer på spidskandidat, Morten Messerschmidt. I alt stemte 74 pct. personligt ved valget, hvilket er markant flere end ved folketingsvalget samme år, hvor halvdelen af stemmerne var personlige.
 
Der synes ikke umiddelbart at være kandidater i spil til det kommende valg til Europa-Parlamentet, der kan sprænge rammerne og løfte deres parti, som det er sket især 2004 og 2014. Men EP-valgets tætte placering på folketingsvalget kan måske have en positiv effekt på valgdeltagelsen, hvilket historisk har gjort sig gældende.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget