Danskerne vil have grænsekontrol – og Schengen

Grænsekontrol er populært hos mange danskere, og kontrollen ved grænsen til Tyskland foretages nu på fjerde år. Men opbakningen til grænsekontrollen omsætter sig interessant nok ikke i modstand mod EU’s grænsesamarbejde, Schengen, som ellers skal sikre fri bevægelighed over grænserne internt i EU til gengæld for kontrol ved EU’s ydre grænser. Det viser en YouGov-måling foretaget for Tænketanken EUROPA i januar. På en skala fra 0-10, hvor 10 er ”meget positivt”, lander danskernes syn på Schengen på 7,3.
 
En tredjedel af danskerne vil beholde den nuværende grænsekontrol ”for enhver pris”, men næsten lige så mange angiver kun at ville fastholde den, ”hvis den gør en konkret forskel”. Omkring en femtedel mener, at den er overflødig.
 
Målingen viser også, at migrationskrisen i høj grad lever videre i danskernes bevidsthed til trods for, at antallet af flygtninge og migranter, som forsøger at komme til Europa, er faldet mere end 90 pct. siden 2015, og antallet af asylansøgere i Danmark er lavere end før krisen i 2015. Mere end halvdelen af respondenterne er således uenige i, at EU har fået situationen under kontrol. Blot 15 pct. er enige. Det kan være en væsentlig årsag til opbakningen til grænsekontrollen.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget