Markante skred i enkelte medlemslande definerede EP-valget

De Konservative Kristendemokrater (EPP) og den Socialdemokratiske gruppe (S&D) gik markant tilbage ved Europa-Parlamentsvalget, mens de liberale (ALDE), De Grønne (Greens EFA) og de højrenationalistiske partier vandt frem. Det er den overordnede fortælling om valget. En nærmere analyse af resultaterne i de enkelte medlemslande viser dog, at fortællingen langt fra er så homogen, som den er blevet udlagt. F.eks. gik S&D-gruppen tilbage i 11 medlemslande – men den gik faktisk frem i præcis lige så mange lande.
 
Nogle få, voldsomme skred i især de store medlemslande har fået lov at definere fortællingen om Europa-Parlamentsvalget, men man bør ikke overse de modsatrettede tendenser i de mindre medlemslande. EPP går 37 mandater tilbage, men størstedelen af disse tabes alene i fem af de medlemslande: Frankrig, Italien, Tyskland, Polen og Spanien. Nogenlunde samme mønster gør sig gældende for S&D-gruppen.
 
ALDE gik frem i 10, men tilbage i 9 medlemslande. De grønne venstrefløjspartier vandt samlet 22 mandater, hvilket svarer nøjagtig til, hvad de grønne vandt i Frankrig, Tyskland og Storbritannien. De højrenationalistiske grupper ENF og EFDD vandt også øget tilslutning ved valget, hvilket dog primært skyldes stor fremgang for Salvinis parti i Italien, øget tilslutning for AfD i Tyskland, og at Nigel Farages nye Brexit Party i Storbritannien spiste samtlige mandater fra hans tidligere parti UKIP. Ser man bort fra disse tre store lande, gik ENF og EFDD samlet set tilbage.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget