Milliondyre Brexit-forberedelser er kun toppen af isbjerget

Danske virksomheder, organisationer og myndigheder har brugt millioner på at forberede sig på Brexit bl.a. i form af nye ansættelser, faciliteter og information. Det viser en kortlægning med 24 eksempler på konkrete forberedelser, som Tænketanken EUROPA har lavet. Disse nedslag er dog kun toppen af isbjerget, da den gennemgående melding fra relevante aktører er, at omfanget af deres Brexit-forberedelser er så godt som umulig at afgrænse til enkelte medarbejdere eller afdelinger. Arbejdet trækker store veksler bredt i organisationerne, og selv om der er ansat nye medarbejdere i direkte relation til at forberede Brexit, så omfatter dette arbejde i virkeligheden langt flere medarbejdere end eksemplerne her dækker over.

Toldstyrelsen har ansat 42 nye toldere og sagsbehandlere, Fødevarestyrelsen har ansat mindst seks medarbejdere og har flere på vej, og Esbjerg Havn bygger nye lokaler med plads til 12 nye toldere som direkte konsekvens af udsigten til Brexit. Det er blot nogle få eksempler.

Mens omkostninger til de danske forberedelser fortsat regnes i millioner af kroner, så har de britiske skatteydere betalt milliarder for at blive klar til Brexit. Det anslås, at det britiske embedsværk er vokset med ca. 22.000 stillinger siden Brexit. Beregninger viser, at den britiske stat har brugt 6,3 milliarder pund på forberedelser. Her kan dog meget vel – som i Danmark – være tale om toppen af isbjerget.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget