Regeringen udskyder beslutning om bankunionen

I december 2019 offentliggjorde den danske og svenske regering embedsværksrapporter om de to landes mulige deltagelse i EU’s bankunion. Den danske rapport vurderer, at mange forhold taler for dansk deltagelse. Den danske regering har imidlertid valgt at udskyde en eventuel anbefaling om deltagelse og henviser til, at der fortsat er uklarhed om, hvordan elementer af bankunionen vil fungere. Den danske rapport anbefaler også, at der bør ske ændringer af dansk konkurslov og afklaring af enkelte spørgsmål for dansk realkredit inden en eventuel dansk deltagelse.

Bankunionen bygger på princippet om bail-in. Det betyder, at eventuelle tab i forbindelse med krisehåndtering af banker skal dækkes af aktionærer og kreditorer. Bankunionen er under opbygning med en fælles tilsyns- og afviklingsmyndighed og en fælles afviklingsfond til krisehåndtering af nødlidende banker. Bankerne er blevet styrket med hensyn til kapital og likviditet. Misligholdte lån er reduceret, men fylder stadig meget i enkelte eurolande, ligesom der er politiske uenigheder mht. etablering af en fælles indskydergarantiordning.

Uanset om Danmark (og Sverige) ender med at tilslutte sig, er det væsentligt for den økonomiske stabilitet i euroområdet – og dermed i hele EU inkl. Danmark – at bankunionen bliver etableret med solide fælles institutioner og regler. Der vil sandsynligvis komme flere finansielle kriser i fremtiden, og et velfungerende banksamarbejde kan reducere risikoen for, at disse kriser udvikler sig til større økonomiske kriser som det skete under finanskrisen i 2008. Derfor er det vigtigt, at også ikke-eurolande som Danmark og Sverige følger udviklingen af EU’s bankunion tæt.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget