TIlbage til Konferencen om Europas fremtid

Efter at have være lagt i respirator af coronavirussen har Konferencen om Europas fremtid nu fået nyt liv. Det skete på et fælles pressemøde om genopretningen af Europa med Angela Merkel og Emmanuel Macron den 18. maj 2020. Her stod det klart, at Konferencen kunne blive det lange svar på krisen og danne rammen for en diskussion af, hvilket Europa borgerne ønsker – nu med særligt fokus på sundhed og EU’s respons på krisen.

Ideen om at inddrage EU’s borgere i en større proces, som skal være med til at reformere EU og forme fremtiden for Europa blev fremsat af Macron i marts 2019, og siden gjorde kommissionsformand Ursula von der Leyen det til en af sine prioriteter med officiel startdato på Europadagen 9. maj 2020. Så ramte coronaen, og det så i første omgang ud til at være enden på Konferencen, inden den overhovedet var gået i gang.

Nu er Konferencen dog igen på tapetet og dermed også de oprindelige uenigheder: Skal den føre til traktatændringer? Og kan Europa-Parlamentet, Kommissionen og medlemslandene i Rådet blive enige om et format? Coronakrisen og et nyt fokus på sundhed kan måske være med til at danne en fælles ramme, som kan finde bred opbakning. Indtil videre er Konferencen udsat til september 2020.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget