300 timers-regel rammer færre end ventet

NYHED: Claus Hjort Frederiksen (V) mener 300 timers-regel virker, mens opposition kalder den en fiasko. Rapport siger, at færre end forventet rammes.
Henrik Theil
En ny rapport fra Ankestyrelsen, der har undersøgt kommunernes håndtering af 300-timersreglen, viser, at 2 ud af 100 kontanthjælpsmodtagere er kommet i ordinært arbejde på baggrund af 300-timersreglen.

I mandagens samråd i Arbejdsmarkedsudvalget om 300 timers-reglen var der flere udlægninger af rapportens tal.

"Reglen er en total fiasko - det hjælper jo ikke at tage hjælpen fra folk, der behøver hjælp. Ankestyrelsens rapport er endnu et bevis på, at de dårligst stillede familier ikke reagerer på truslen om en dårlig økonomi, ganske simpelt fordi de ikke har ressourcerne til det," siger arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday, Radikale Venstre, og fortsætter:

"Vejen frem er at hjælpe de svageste kontanthjælpsmodtagere med en tættere opfølgning. Det dokumenterer rapporten fra Ankestyrelsen også, eftersom 98 ud af 100 ikke kom nogen vegne med den nye stramme rådighedsregel. Det kalder jeg ikke en succes, men derimod en dundrende fiasko."

Det synspunkt deles ikke af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der netop ser rapporten som dokumentation imod påstandene om, at reglen har åbnet en social massegrav.

"Ganske få mennesker har mistet kontanthjælpen, og vi er godt på vej til at opfylde formålet med den nye regel. Rapporten viser nemlig også, at kommunerne nu sætter ind med en ekstra indsats for de familier, der er i risikogruppen. Det er en kæmpe gevinst. Formålet med 300-timersreglen er jo ikke at tage pengene fra folk - det er at få mennesker i arbejde," siger ministeren.

"Hvis man har sociale problemer, er arbejde en del af helbredelsen - selv en lille tilknytning til arbejdsmarkedet kan gøre en forskel. Mange mennesker både kan og vil arbejde, hvis de får lidt hjælp. Det får de nu, og det har 300-timers-reglen en del af æren for. Den virker simpelthen efter hensigten, siger Claus Hjort Frederiksen.

Dokumentation

Ankestyrelsens undersøgelse

Ankestyrelsens har undersøgt 94 kommuners håndtering af 300-timers reglen, og konluderer, at færre end forventet har mistet kontanthjælpen.

Reglen betyder, at ægtefæller på kontanthjælp skal have arbejdet mindst 300 timer inden for de seneste to år for forsat at være berettiget til at modtage hjælp.

Kontanthjælpen til 395 ægtefæller er stoppet som følge af den nye 300-timers regel i april og maj. Det svarer til 5 pct. af de 8500 ægtefæller, som blev varslet, fordi de ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet. 

Undersøgelsen viser, at 64 pct. af de varslede ægtefæller, der ikke mistede hjælpen fik udskudt bortfaldsdatoen. Typisk fordi de efterfølgende er vurderet til matchgruppe 5 eller på grund af barsel eller sygdom er fritaget for 300-timers kravet.

Ankestyrelsens undersøgelse viser også, at 13 pct. af de varslede ikke mister kontanthjælpen, fordi de har arbejdet nok i selve varslingsperioden, eller fordi de er blevet skilt.

23 pct. er i mellemtiden gledet helt ude af kontanthjælpssystemet, primært fordi de har fået tilkendt førtidspension. Andre får formentlig SU eller forsørges af en ægtefælle. Endelig er 2 pct. kommet i ordinær beskæftigelse.

 


0:000:00