Andelsboliger bør underkastes skatteeftersyn

NYHED: De Radikales Charlotte Fischer foreslår en kulegravning af skat for andelsboliger.
"Det er en urimelig favorisering af andelsboligerne, hvor de ikke betaler ejendomsskat, men nu har den enkelte andelshaver mulighed for at få et rentefradrag," siger Charlotte Fischer.
"Det er en urimelig favorisering af andelsboligerne, hvor de ikke betaler ejendomsskat, men nu har den enkelte andelshaver mulighed for at få et rentefradrag," siger Charlotte Fischer.
Henrik Theil
Andelsboliger skal underkastes et skatteeftersyn, fordi der nu er mulighed for at trække renter til boliglån fra i skat, samtidig med at andelsboligforeninger ikke betaler ejendomsskat.

Det er meldingen fra De Radikales boligordfører Charlotte Fischer, der i næste folketingssamling vil fremsætte et beslutningsforslag om at nedsætte et ekspertudvalg, der skal kigge på andelsboligejernes skattebetaling.

Urimelig favorisering af andelsboliger
Andelsboligforeninger er i princippet en forening, hvor den enkelte andelshaver lejer sin bolig af foreningen. Derfor kan boligen ikke tjene til sikkerhed for f.eks.  banklån, og foreningen betaler kun grundskyld og ikke ejendomsskat. Til gengæld kan foreningerne heller ikke trække renteudgifter på foreningens lån fra i skat, da de ikke betaler skat.

For nogle få år siden blev andelsboligloven ændret, så den enkelte andelshaver nu kan stille sin andel til sikkerhed for lån.

Cheføkonom Sune Worm fra Realkredit Danmark har til dagbladet Børsen peget på, at når en andel kan stilles til sikkerhed for et lån, er der en mulighed for, at den enkelte andelshaver kan overtage sin andel af foreningens gæld som personlig gæld. Hvis det sker, kan renteudgifterne trækkes fra i andelshaverens skat, og dermed begynder andelsboligerne at ligne ejerlejligheder, men med en ganske betydelig besparelse på ejendomsskat. Det samlede provenuetab for staten kunne nå op på 2 mia. kr.

"Det er en urimelig favorisering af andelsboligerne, hvor de ikke betaler ejendomsskat, men hvor den enkelte andelshaver nu har mulighed for at få et rentefradrag," siger Charlotte Fischer.

Intet overblik over omfanget
"Jeg har ikke et overblik over, hvor stort problemet er, og det er netop, hvad et ekspertudvalg skal afdække: Omfanget af problemet og hvad der kan gøres for at modernisere skatten på andelsboliger, uden af vi tvinger folk til at gå fra hus og hjem," siger Charlotte Fischer. Hun håber samtidig, at hun kan få opbakning til sit forslag fra Socialdemokraterne.

"Vi er modstandere af, at den private gæld kan sikres mod pant i andelsboligen, og det har vi hele tiden været. Men vi kommer løbende med boligpolitiske forslag til forbedringer af vilkårene især for beboere i det almene byggeri. Jeg vil først se det konkrete udspil fra De Radikale, før jeg tager stilling til det," siger Socialdemokraternes boligordfører Bjarne Laustsen.

I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF-Rep. har direktør Jan Hansen kun hørt om et par tilfælde. Typisk nyopførte andelsboligforeninger, hvor andelshaverne har betalt hele prisen på den nye bolig, som om det var ejerboliger, i stedet for at betale et indskud på en del af prisen.

Det lån, som de nye andelshavere har optaget til betaling, bliver privat gæld, og dermed kan renterne fratrækkes. Men andelsboligforeningen betaler ingen ejendomsskat.

0:000:00