Boligmarkedet står stille

NYHED: Priser og hussalg lå stille i 1. kvartal, og om det er stilhed før storm, eller indflyvning til en blød landing er endnu uklart.
"Fokuser på at købe en bolig, der modsvarer ens krav og til en ydelse, man er villig til at betale. Så kan man i øjeblikket fryde sig over, at man måske kan få slået lidt af prisen," siger Steen Bocian.
"Fokuser på at købe en bolig, der modsvarer ens krav og til en ydelse, man er villig til at betale. Så kan man i øjeblikket fryde sig over, at man måske kan få slået lidt af prisen," siger Steen Bocian. Foto: colourbox
Henrik Theil

Økonomer og aktører er enige om, at boligmarkedet er midt i en tilpasning. Til gengæld er der uenighed om, dette er en dyb indånding inden det store dybe udspring, eller det er mindre tilpasninger, som ender med en blød landing.

Baggrunden er Realkreditrådets ejendomsprisstatistik for 1. kvartal 2007, der viser, at der blev solgt få parcel- og rækkehuse samt ejerlejligheder i 1. kvartal 2007, og priserne lå generelt stille med en ganske svag stigning på parcel- og rækkehuse og et lille fald på ejerlejligheder. Der blev også handlet få fritidshuse, og det var til stigende priser.

"Der bliver solgt få boliger. Alligevel er det danske boligmarked stabilt og udviser samlet set en rolig prisudvikling. Der er ikke tegn på dramatiske prisfald, men der kan naturligvis fortsat ske tilpasninger på dele af boligmarkedet, og her tænker jeg blandt andet på ejerlejligheder i de større byer, som i de seneste år er steget kraftigt i pris," siger Ane Arnth Jensen, direktør for Realkreditrådet.

"Tallene fra Realkreditrådet viser som forventet, at boligmarkedet lægger an til en blød landing. Der er tale om stabile priser undtagen i hovedstadsområdet, hvor ejerlejlighederne som ventet har oplevet et fald. Udbudspriserne i hovedstaden blev nedreguleret i slutningen af 2006. Det slår igennem i første kvartal 2007," er kommentaren fra vicedirektør Thomas Torp i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Fakta

På landsplan steg priserne på parcel- og rækkehuse med 1,2 procent i løbet af 1. kvartal 2007, mens ejerlejlighederne faldt med 1,8 procent. Fritidshuse steg 2,0 procent. Priserne for parcel- og rækkehuse er i forhold til samme periode sidste år steget med 13,6 procent, ejerlejligheder er steget med 3,5 procent, og fritidshuse er steget med 11,6 procent.

Der blev solgt 20 procent færre parcel- og rækkehuse og 39 procent færre ejerlejligheder i 1. kvartal 2007 end samme periode sidste år. Salget af parcel- og rækkehuse er på det laveste niveau siden 1. kvartal 2003.


Kilde: Realkreditrådets ejendomsstatistik

Et overophedet boligmarked
Udviklingen med stagnerende priser og få bolighandler viste sig allerede i fjerde kvartal sidste år, og cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea betegner i en første kommentar fra Stockholm udviklingen som en konsekvens af et overophedet boligmarked.

"Udviklingen ligger i forlængelse af sidste års udvikling, og nu hæfter jeg mig især ved den markante opbremsning i omsætningen. Det ser jeg som en indikator for et overophedet boligmarked, hvor vi kan forvente, at de færre handler følges af et prisfald," siger Helge J. Pedersen.

Derimod mener hans kollega Peter Skøttegaard Øemig i Jyske Bank, at prisudviklingen er udtryk for en stabilisering af boligmarkedet.

"Så længe arbejdsmarkedet og økonomien fortsat er ganske stærk, vurderer vi ikke, at der er en større risiko for prisfald. Det ligner nærmere, at boligmarkedet på landsplan lægger an til en blød landing med udsigt til svage prisstigninger de kommende år," fremgår det af pressemeddelelsen fra Jyske Bank.

Her er han på linje med Nykredit, hvor vurderingen lyder:

0:000:00