Debat

Brug kvalitetsmilliarderne på fremtiden

DEBAT: Fremtidssikring af den offentlige sektor sker bedst ved samarbejde med private, mener DIs Frank Bill, der opfordrer til, at milliarderne til reformer bruges til anlæg og drift i OPP-regi.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af branchedirektør Frank Bill, Dansk Industri

"Vores krav til regeringen er flere penge", siger KL's administrerende direktør Erik Fabrin som optakt til de årlige kommuneforhandlinger i et interview med Berlingske Tidende 21. maj.

Der kan være gode grunde til at bede om flere penge. Der er en efterspørgsel i befolkningen efter høj kvalitet i velfærdsydelserne og de fysiske rammer, og det er ingen hemmelighed, at mange offentlige bygninger som f.eks. folkeskoler, sygehuse og plejehjem fra 70'erne ikke lever op til de krav, vi har i 00'erne.

Men man bør stille sig selv spørgsmålet: Hvordan indretter vi den offentlige sektor på en måde, så vi på den korte bane kommer ud af det vedligeholdelsesefterslæb, som præger vores bygninger i dag? Og på den lange bane undgår at havne i samme situation om 30 år?

Det gør vi ved at udbrede brugen af private leverandører i OPS- og OPP-modeller.

Kvalitetsmilliarderne, som sandsynligvis bliver resultatet af den farlige cocktail: Kommunalreform, Kvalitetsreform og Kommunaløkonomiske forhandlinger, bør øremærkes til investeringer i fremtiden. Milliarderne bør ikke gå til øget forbrug. Et øget forbrug vil gøre det svært at skabe råderummet for en sænkelse af personskatterne, som er forudsætningen for en fortsat velstandsfremgang.

Milliarderne bør investeres i anlæg og byggerier, der er langtidsholdbare. Regeringen bør stille krav til regioner og kommuner om at bruge private virksomheder i OPP-projekter, når kvalitetsmilliarderne bevilliges. Og regeringen bør iværksætte initiativer, der fremmer brugen af OPP.

Udenlandske erfaringer viser, at budget og tidsplan bliver overholdt, når offentlige anlæg og byggerier opføres og drives i samarbejde med private virksomheder frem for som et traditionelt offentligt projekt.

Der kan slås mange fluer med ét enkelt smæk: Politikere og borgere får bedre folkeskoler, sygehuse og plejehjem. Medarbejderne får bedre rammer for deres arbejde. Virksomhederne får flere opgaver fra det offentlige og opbygger derved kompetence til at imødekomme de nye behov. Denne virksomhedsudvikling kan senere danne grundlag for eksport.

Befolkningen er også meget positiv overfor brugen af private leverandører. Det fremgår af en ny DI-undersøgelse, at befolkningens holdning til samarbejdet mellem det offentlige og det private er blevet mere positiv i løbet af de to sidste år. Når nu befolkningen mener, at der er gevinster ved at øge samarbejde, så kan det undre, at kommunerne ikke i højere grad imødekommer dette ønske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Bill

Chefkonsulent, Dansk Industri
Ingeniør (DTU 1981), HD (CBS 1987)

0:000:00