Pengemangel truer Motions- og Ernæringsrådet

NYHED: Motions- og Ernæringsrådet har fået flere opgaver - men ikke flere penge, siden VK-regeringen tiltrådte i 2001.
Kvaliteten af Motions- og Ernæringsrådets arbejde kan dale, hvis ikke bevillingerne bliver højere, mener rådet.
Kvaliteten af Motions- og Ernæringsrådets arbejde kan dale, hvis ikke bevillingerne bliver højere, mener rådet. Foto: Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Kvaliteten af Motions- og Ernæringsrådets arbejde er i fare for at gå nedad i fremtiden.

Og det er et problem i en tid, hvor kost og bevægelse er mere vigtig end nogensinde, og hvor fedmeepidemien i stadig højere grad truer den danske befolkning.

Det siger Kost- og Ernæringsrådets formand Morten Grønbæk i dag til Altinget | Fødevarer.

Problemet er ifølge rådets formand, at antallet af arbejdsopgaver for rådet vokser og vokser, mens den statslige bevilling til rådet er blevet liggende klippefast på de samme 3 mio. kr. om året siden 2001 - faktisk er beløbet ikke engang blevet pristalsreguleret.

I 2005 blev det regeringsbesluttet, at vi ud over at være et ernæringsråd også skulle være et motionsråd, og det har i princippet fordoblet vores arbejdsbyrde. Nu er vi i tvivl om, om vi i det lange løb kan leve op til de forventninger, der er formuleret til os i vores grundlag.

Morten Grønbæk
Formand for Motions- og Ernæringsrådet

"Jeg hader at brokke mig - men vi er nødt til at gøre opmærksom på, at det her kan få konsekvenser på længere sigt. I 2005 blev det regeringsbesluttet, at vi ud over at være et ernæringsråd også skulle være et motionsråd, og det har i princippet fordoblet vores arbejdsbyrde. Nu er vi i tvivl om, om vi i det lange løb kan leve op til de forventninger, der er formuleret til os i vores grundlag," siger Morten Grønbæk.

Eksplosion af viden
Motions- og Ernæringsrådet har til opgave at styrke den faglige og videnskabelige indsats på motions- og ernæringsområdet. Det begyndte som et ernæringsråd i 1998, men i 2005 blev også motionsdelen koblet på, fordi regeringen mente, der var brug for en indsats på begge områder.

"Vi har fået meget mere travlt. Behovet og efterspørgslen efter viden om disse områder er jo også i stærk stigning, ligesom der hele tiden kommer ny viden til. Der er faktisk en eksplosion af viden, som vi skal formidle til befolkningen," siger Morten Grønbæk.

Opråbet fra Motions- og Ernæringsrådet har fået SF's forbrugerordfører Poul Henrik Hedeboe til at stille spørgsmål til forbrugerminister Carina Christensen (K) i sagen for at høre, om hun vil forøge bevillingen. 

"Der er sket en reel nedgang i rådighedsbeløbet siden 2001, da der i bevillingerne ikke er taget højde for de almindelige pris- og lønstigninger. Men når ministeren har været så ihærdig med sin store sodavandskampagne over for børn, så kan jeg slet ikke forestille mig, at Carina Christensen vil gå i sin forgængers fodspor og vende det døve øre til," siger Poul Henrik Hedeboe.

0:000:00